En träningsdagbok på nätet

Följ MarathonEmmas vardag låt dig inspireras till att nå dina egna mål!

Alla borde springa i terräng!

photo-1474042954390-ad4e43bd57feAlla löpare, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren har underlag som de föredrar mer än andra. Vissa föredrar att springa i elljusspåret som ligger precis bredvid sin bodstad, andra föredrar att åka en bit för att komma ut i riktig skog/terräng/stig medan andra föredrar belysta asfaltvägar med lååånga lätt sluttande backar. Oavsett vilket underlag som är just DIN favorit så mår kroppen bäst av variation. 

I mitt fall så älskar ju jag att springa långt och länge på flacka asfaltvägar, men att nöta mil efter mil på asfalt ger en väldigt stor påfrestning och belastning på kroppen. Risken för överbelastningsskador ökar avskyvärt! Speciellt för mig som har en kronisk ledsjukdom. Därför vill jag lyfta fram skogen! Skogen har varit min räddare i nöden kan man säga för att klara av att hålla igång den mängd löpning jag gör i kombination med min sjukdom.

Genom att springa i kuperad terräng/stig kan jag minska sträckan eftersom intensiteten/belastningen ökar och även få en skonsammare belastning på mina leder eftersom skogen har ett mjukt underlag. Något jag tror är bra för alla löpare och inte bara mig! Nedan listar jag några fler fördelar med just trallöpning.

 

  1. Naturliga intervaller. Vanliga intervaller som ställs in på sekunder och repetitioner kan vara en riktig glädjedödare. Du springer på samma sträcka/backe, fram och tillbaka. Dessutom blir det bara jobbigare och jobbigare. Därför är det så fantastisk att springa i skogen eftersom den erbjuder naturlig intervallträning både uppför och nedför.
  2. Förbättrad löpteknik. När du springer i skogen kommer det garanterat att dyka upp både stenar, rötter och backar. Detta tvingar dig till att jobba med ett lite högre knälyft än vad du är van vid för att inte snubbla och ramla. Detta i sin tur kommer påverka din löpning positivt när du asfalt/plant underlag. Helt plötsligt går det lite lättare/snabbare med samma puls/ansträngningsnivå.
  3. Ger smidighet och styrka. När man springer på ojämt underlag utsätter man senor, ligament och muskler för olika belastningar jämnt emot när man springer på asfalt eller löpbana. När du trampar ned i det mjuka underlaget ger det anklarna en större rörelseväg vilket gör att du också tränar avstampet. Att ha starka anklar/fotvrister och kraft i ifrånskjutet är viktigt i alla löpformer. Eftersom du måste korta steget och aldrig riktigt vet vart du ska sätta foten här näst så tränar du även smidigheten. Belastningen stärker alltså både muskulaturen och ger smidighet.
  4. Mental fristad. Är du den där personen som ständigt ska ha en snabbare kilometertid eller ofta är stressad i vardagen? När du springer ute i skogen går det inte att hålla ett jämnt tempo eftersom du aldrig vet när det kommer uppförsbackar och/eller nedförsbackar. Dessutom är ju skogen/naturen känt för att vara en tyst, harmonisk och fridfull plats utan stressande oljud och distraherande teknik.
  5. Minskar slitage. När du springer på ojämnt underlag landar fötterna aldrig på samma sätt vilket gör att belastningen varierar från steg till steg. Det ger en allsidig belastning av muskler, senor, leder och skelat som helt enkelt blir bättre fördelad och risken för överbelastningssakdor minskar. Den mjuka skogsmarken dämpar i fotnedslaget.
  6. Avslappnad löpning. När du springer i naturen lär du dig även att slappna av i kroppen. Om du har en spänd kropp ökar risken för feltramp och skador. Har du en följsam och avslappnad kropp som du vågar lita på springer du inte bara säkert utan också mer ekonomiskt.

Klä dig rätt för löpning höst/vinter

fullsizerender

Jag får ofta frågan om hur man ska klä sig som löpare under hösten/vintern. Hur ska man tänka och vad ska man ha på sig? Ofta brukar det ju hända att man klär på sig alldeles för mycket och blir överhettad, hur undviker man det? I detta inlägg tänkte jag samla några av mina bästa tips om hur man ska klä sig på vintern samt ge er en liten checklista över vad som är nödvändigt att ha i löparens höst-/vintergaderob. Enjoy!

Klär du dig rätt så finns det ingen anledning att stanna inne i höst/vinter eller bara springa på löpband. Eftersom det nästan aldrig blir superkallt i Sverige längre kan vi i stort sett springa utomhus året om. Vad som avgör hur mycket kläder du ska ha på dig beror på hur frusen du är, men en tumregel är att du alltid ska huttra lite precis när du går utanför dörren. Då blir det en lagom temperatur när du väl kommit igång. En annan tumregel är att alltid klä dig ”lager på lager” istället för ett tjockt plagg. Detta för att kroppen ska kunna fortsätta andas samt att de olika lagren ger en isolerande effekt.

Klädsel efter temperatur:

+10 till +15: Långa tunna/vanliga tights och en långärmad funktionströja (t.ex. underställströja). Eventuellt en tunn väst/löpjacka om det blåser kallt. Ibland kan termometern visa en siffra men upplevas som något helt annat.

+5 till +10: Långa tights. Underställströja. Löparjacka. Buff eller tunn mössa (smaksak) och vantar. Om du är frusen kan ett tunt lager till under löparjackan behövas.

0 till +5: Här börjar det att bli kyligt. Antingen byter du ut de vanliga löpartightsen mot vintertights eller så använder du dig av dubbla vanliga alternativt underställsbyxor under dina vanliga. Vad som passar dig är en smaksak. Testa dig fram! På överkroppen bär du en eller två underställströjor och ovanpå dessa en vindavvisande löpjacka, ett plus är om den tål lite regn också. Vantar och mössa/buff är ett måste också. En buff runt halsen kan vara att föredra med.

-5 till 0: Vintertights eller vanliga tights med underställsbyxor under. Underställströja. En tunnare funktionströja (förslag fleece). Vädertålig löparjacka. Vantar, mössa, buff, tjockare strumpor i ull.

-5 till -10: Samma rekommendationer som -5 till 0 fast du kanske lägger till en underställströja och har något tjockare mössa och vantar.

Kallare än -10: Samma rekommendationer som -5 till -10 fast ett lager till eller något tjockare plagg. Det som också är viktigt att ha i åtanke är att inte springa högintensiva pass (t.ex. intervaller) då kylan kan skada lungor. Mysjogg it is! Intervaller/högintensiva pass rekommenderar jag dig att springa inomhus på band istället dessa dagar. Om du nu vill springa mer högintensiva pass eller inte har tillgång till löpband finns det andningsmasker att köpa och använda vid kallare klimat.

Övrigt: Eftersom det går åt mörkare tider är det även viktigt att synas för våra medtrafikanter med reflexer lika väl som att du ska kunna se bra med en pannlampa. Så pannlampa och reflexer är ett måste att köpa om du ska springa ute när det är mörkt!

CHECKLISTA/INKÖPSLISTA:
- Underställ (minst 2 stycken)
– Buff (minst 2 stycken)
– Vindjacka
– Löparvantar
– Reflexer
– Pannlampa

 

Nya cykelskor från cykelkraft.se

img_0173

För någon vecka sedan trillade det ned en trevlig överraskning i min brevlåda, nämligen en avi från cykelkraft.se. Jag kunde inte hålla mig utan tog mig direkt till ica för att hämta ut paketet. Det visade sig innehålla ett par nya cykelskor (Shimano SH-WT60, Triathlonscykelsko) av märket Shimano som också är mitt favoritmärke när det kommer till cykelskor. Generellt brukar de ha lite bredare skor framtill men fortfarande smal häl vilket passar mig bra som har hallux valgus.

Skorna passade mig perfekt och jag testcyklar även med dem när jag skulle cykla till jobbet. Dom var lätta, hade ett bra stöd och det viktigaste av allt – de var sköna! Tyvärr är ju triathlonsäsongen slut för i år, men jag ser verkligen fram emot att få använda dem under säsong 2017. Det år jag ska satsa mer på triathlon.

Tusen tack Cykelkraft.se. Skorna kommer att användas flitigt.

(Sponsrat inlägg)

Kul på jobbet

img_8787


Under September månad är jag med i en bloggutmaning som Linda H Da Silva anordnar för bloggare med företag. Min tanke är att kunna dela med mig av hur jag tänker och gör kring mitt företag som personlig tränare och löpcoach.

Dagens tema är att ha kul på jobbet. Ett motto i mitt liv som jag försöker följa sedan många år tillbaka är att ha roligt varje dag och därmed också på jobbet. Det är alltså enormt viktigt för mig med ett arbete som jag tycker är roligt, utvecklande och inspirerande för att må bra. I mitt arbete som personlig tränare och löpcoach arbetar jag med det som står mig allra närmast hjärtat, nämligen löpning och problemlösning. Att hjälpa någon som kommer till mig med svaga förhoppningar och ”omöjliga” drömmar och sedan utvecklas och dess ”omöjliga” drömmar blir realistiska mål är fantastisk, och om personen sedan uppnår målen är känslan obeskrivlig!

En vanlig dag i mitt arbete jobbar jag i regel 4-6 timmar om dagen med klienter och grupper. Dagtid jobbar jag med glada motionärer på Friskvården i Värmland och eftermiddag/kvällstid håller jag hus på PT-hörnan tillsammans med mina grymma kollegor. Den övriga tiden ägnar jag mig åt administrativt arbete så som bokföring, kundkontakt, programskrivning, bloggande m.m.

Det tråkigaste med mitt arbete är pappersarbetet inom företaget, bokföring. Jag erkänner villigt att det är något jag inte är bra på, men som tur är finns det andra som är bra på det och jag kan köpa denna tjänst hos dem. På så vis kan jag fokusera på det jag är bra på, fast lite all bokföring kommer jag inte undan. Lite koll behöver man ju ändå ha som företagare. ;)

Det roligaste med mitt arbete är uppföljningen med ambitiösa klienter som gör framsteg. Jag hade senast en sådan klient igår som haft problem med benhinnor mer eller mindre i hela sitt liv vid löpning, med hjälp av lite teknikträning kombinerat med stärkande övningar och släppa på stela muskler så har hon idag inga problem alls med benhinnorna. Hur coolt är inte det?

 

Race rapport; Velothon Stockholm 2016

I söndags, den 11 September 2016 gick andra upplagan av Velothon Stockholm. Jag och min pojkvän deltog och valde att cykla den korta sträckan (55 km) då han har en knäskada. Jag blev glatt överraskad när jag kom i mål, ett bättre avslut på cykelsäsongen kunde det inte bli.

Starten för Velothon gick klockan 9.00 så vi fick ställa klockan, 6.00 för att vara exakt. Usch! Jag är absolut inte van vid att gå upp så tidigt. Vi åt en stadig frukost och gjorde iordning cyklarna för att sedan cykla till Rålisparken (ca 6 km från vårt boende) där starten gick, det var lite kyligt men strålande sol. Väl framme möttes vi av massor av cyklister. Jag cyklade i Team Rynkebys färger, dock fick jag representera Värmland ensam men stötte på 3 andra Rynkebyare från Stockholm som också skulle cykla.

När väl starten gick fick vi hållas efter en ”slussbil” i ca 5 km innan själva loppet började. Den höll ett tempo på ca 23-26 km/h. Efter det var det bara att köra, jag hittade ganska snart en ”klunga” som passade mig och mitt tempo som jag körde med större delen av loppet. Det kändes bra och det gick fort. Jag hade helt enkelt en bra dag!

Jag kom i mål på tiden 1:35h som gav mig en 11e placering av damerna. Något som överraskade mig totalt! Jag har nämligen knappt cyklat något sedan vi kom hem från cykelturen till Paris. Så det var kul, ett bra avslut av denna cykelsäsong. Nästa år vill jag vara med igen då det var ett välarrangerat och trevligt lopp. :)

img_0187img_0192img_0205 img_0210

 

 

 

 

 

Blivande mammamagetränare

image

 

Jag nöjde mig såklart inte med en utbildning under den senaste veckan utan jag ville även gå mammamageutbildningen med Katarina Woxnerud som ägde rum 6-7 september för att bli certifierad mammamagetränare. Det var en enormt intressant utbildning som fler borde ha kunskap inom. Inte bara för mammamagar utan rent allmänt. Det är fantastiskt hur våra kroppar är skapta. jag är helt klart nöjd med utbildningen och nu ser jag fram emot att få skriva mitt arbete för opponering och examination. Det jag behöver nu är bara några testpersoner/mammor att ha md till mitt arbete, men det borde inte vara så svårt att hitta!

 

 

 

Hej!

Mitt namn är Emma Bertilsson, 27 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål. Läs mer här!

Idag är jag långdistansidrottare och utbildad personlig tränare med inriktning löpning och livsstilsförändringar. Jag håller även i inspirerande föreläsningar både för företag och privat personer.

Jag brukar säga att löpning är min passion, cykling mitt gift och simning mitt intresse.

Follow on Bloglovin

Facebook: marathonemma
Instagram: marathonemma
Strava: Emma Bertilsson
Mail: hej@marathonemma.se
Bloggtopp löparbloggar

Kategorier

Arkiv

Jag sponsras av

Jag sponsras av