En träningsdagbok på nätet

Följ MarathonEmmas vardag låt dig inspireras till att nå dina egna mål!

Dagens backpass – Tips för att springa i backe

IMG_0002

 

Denna onsdag vaknade jag tidigt så jag inledde den med att ge mig ut för ett backintervallpass. För er som inte vet så älskar jag att inleda arbetsdagen med egen träning för att sedan kunna lägga full fokus på dagens klienters träning. Idag kände jag mig dessutom extra pigg och full av energi så jag hade mycket krut att ge i backen. Det var skönt.

Att träna löpning i backe regelbundet har flera fördelar. Det är ett väldigt effektivt och säkert sätt att träna upp kondition samt löpteknik på, men som allt ska man inte göra det för ofta. För mycket av något är aldrig bra. När det kommer till backpass kan man dela upp det i olika sorter, jag brukar hålla mig till 2 varianter. Kort och brant backe samt lång och rätt flack backe. Idag körde jag i en kort, brant backe och här tänkte jag dela med mig av passet jag körde:

Uppvärmning: 2,5km lätt jogg + löpskolning och stegringslopp
Pass: 3×6 ruscher i en 60m brant backe. Gåvila nedför. Setvila 2 min.
Nedvarvning: 2,5 km lätt jogg

TIPS! Då du springer uppför en backe är det till en stor fördel att korta steget och ha en hög frekvens på benen. Sträck på dig! Tänk att du har ett spetsigt knä och ska trampa under dig med foten.

 

Riddarfjärdssimningen 2016

ridd2

 

Efter Karstadsimmet som ägde rum i slutet av Juli fick jag och Tomas mersmak. Vi bestämde oss därför för att köra ett till Open Water lopp innan sommarens slut på Tomas hemmaplan, nämligen Stockholm och Riddarfjärdssimningen. Idag ägde den rum och det var helt perfekt väder. Lagom varmt i luften, lagom varmt i vattnet och sol! Vad mer kan man begära?

Starten för 1609 meter gick kl. 10.45 så vi fick gå upp tidigt för att ta tunnelbanan in till Stadshuset (där starten gick). Väl framme fick vi registrera oss, byta om och slänga in ombytesryggsäckarna i en lastbil som skulle transporteras till målområdet vid Rålis. När vi lämnat väskorna började jag bli lite nervös, inte för själva simningen utan för att hoppa i vattnet från en kant. Jag är världens badkruka och gillar verkligen inte den idéen att stocka kroppen med kallt vatten. Haha. Men det gick bra, så tacka vet jag våtdräkt!

När väl starten gick så tänkte jag bara på att ta det lugnt och simma hela sträckan. Jag var glad över att det var lugnt vatten och inte en berg och dalbana av vågor som på Görslitet. Det gick idag lätt och jag tog mig fram, efter en stund började det dock göra ont i vänster höft vid varje benspark. Så jag satsade istället på att använda armarna mer och låta benen vara så stilla som möjligt. Det gick bra!

Jag tog mig i mål som planerat, crawlade hela vägen med en go känsla i kroppen (förutom höften) och jag kom inte sist. Snarare på plats 56 av 95 startande damer. Så jag är nöjd. :)

Tomas då? Ja, han tog sig i mål bland de 30 första herrarna. Så jag är riktigt stolt över honom också. 

image1

 

Vardagsmotion, motion eller träning. Vad är skillnaden?

vardagsmotion1

 

Ibland pratas det om motion och ibland pratas det om träning. Sedan finns ju något som heter vardagsmotion också. Då kan man ju fråga sig; Vad är skillnaden mellan alla dessa rörelseformer? Dessutom säger den ena källan att vardagsmotion är livsviktigt medan den andra källan säger att träning är det. I detta inlägg tänkte jag skriva min tolkning kring det hela.

  • Vardagsmotion är den motion du kan tillföra i din vardag, alltså när du till exempel tar en promenad, cyklar till jobbet/skolan eller tar trapporna istället för hissen. Vardagsmotion är någon form av rörelse/aktivitet du kan göra utan att bli svettig utan kan ha vanliga kläder på dig.
  • Motion är däremot en medveten fysisk aktivitet för att må bättre i både kropp och själ. Till skillnad från vardagsmotion blir du här svettig och använder helst kläder som är lämpade för rörelse. Det krävs planering och utrustning för att genomföra aktiviteten som kan vara t.ex. en längre cykeltur, simning, powerwalks m.m.
  • Att träna innebär att du har ett mål för att öka din prestationsförmåga inom en aktivitet. Det kan till exempel vara friidrott, fotboll, crossfit, rodd m.m. Lik som att motionera krävs även här ombyte och ev. specifik utrustning. Du blir svettig och vill gärna duscha efter avslutad aktivitet.

Att motionera och träna regelbundet ett 2-4 gånger i veckan är jättebra! MEN det man absolut inte får glömma är vardagsmotionen. I min värld består grunden till all träning av vardagsmotion. Vardagsmotion är något jag strävar efter att utföra varje dag året om.

Vardagsmotionen försämrar inte immunförsvaret som hårdare träning gör vilket minskar risken för att du blir sjuk. Hård träning har en nedbrytande effekt av kroppen och för mycket hård träning i kombination med för lite vila/återhämtning (och/eller fel energibalans) ökar risken för att göra dig sjuk eller skadad. Om du då ser till att ha en god grund med vardagsmotion som stärker ditt immunförsvar, ökar din blodcirkulation och därmed också minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar är det mycket lättare (och framförallt mer riskfritt) att ta steget längre. Att t.ex. börja motionera eller träna utan att drabbas av en sjukdom eller skada efter 2-3 veckor eftersom kroppen då är van vid att vara aktiv.

Det bästa med vardagsmotionen är att det blir en omedveten handling tillslut. Alltså att du tar tappan istället för hissen utan att tänka på det, för att det är en självklarhet.

Jag brukar säga att vardagsmotionen är ett måste för att överleva medan motion är till för att må bra. Att träna däremot är en lyxvara, något man kan vara utan men som är jäkligt roligt eftersom bland det bästa som finns är att nå sina mål.

Hur tänker du? Låt mig höra.

 

 

Görslitet 2016 – Olympisk distans

gors

 

Det är Augusti och dags för årets upplaga av Görslitet som Karlstads triathlonklubb i2if arrangerar. Det är andra året jag är med som både funktionär och deltagare. I år testade jag dessutom på Olympisk distans för första gången (simma 1500m, cykla 4 mil och springa 1 mil).

Jag ville utmana mig själv lite helt enkelt vilket jag också gjorde! Jag har sprungit väldigt lite i år eftersom fokus varit på cykel så löpningen var helt klart jobbigast. Simningen var också tuff då vågorna var enorma! Inte aggressiva men bara otroligt stora. Jag har dessutom problem med att bli sjösjuk när jag simmar i för stora vågor, detta var en berg och dalbana så mitt mående var inte de bästa under simningen. I mål kom jag tillslut efter lite mer än 3 timmar.

Jag och min lagkompis Victor från Team Rynkeby Värmland bestämde oss dessutom för att delta i Rynkebylagets gula tröja. Den gula färgen är inte bara en färg utan så mycket mer, i våra gula kläder visar vi vårt arbete och stöd till Barncancerfonden. Vi har redan cyklat till Paris, men kampen slutar inte här. Vill du också göra skillnad som mig, Victor och våra 38 lagkamrater i Team Rybkeby Värmland 2016? Kom på informationsträff för deltagande år 2017 den 16/8, scandic Klarälven.

 

126 mil cykeltur till Paris!

tr-2

 

Nu har jag gjort det. Jag har cyklat till Paris! 126 mil på 7 dagar, det är väldigt långt! Så långt att det blir svårt att ta in. Därför behöver jag ytterligare några dagar till att smälta äventyret. Men två saker vet jag redan nu,

1. Det är en utav de bästa upplevelser i mitt liv och jag har både njutit och lidit till max!
2. Jag hade aldrig klarat det utan Team Rynkeby Värmland och de fantastiska personer i teamet som stöttat/hjälpt mig i mina tuffaste lägen under resan.

Jag kommer att återkomma med en resedagbok innehållande bilder, tankar och upplevelser när jag återhämtat mig och smält alla intryck av resan.

 

Följ oss på resan till Paris!

tr-karta

 

Kära vänner, klienter och läsare. Det är nära nu! På söndag smäller det. Då rullar vi av färjan på våra gula cyklar i Kiel och kan påbörja vårt äventyr mot Paris! Det känns så overkligt, så stort! Ska lilla jag åka med ett cykelteam till Paris? Ja, det ska jag. Och jag är otroligt tacksam och stolt över hela vårt team. Som alla har kämpat för att komma till den punkt vi står på idag!

Jag vet att många av er är extremt nyfikna över resan. Hur kommer vi att åka och när genom Europa? Därför går det att följa oss live via GPS-länken http://www.team-rynkeby.com/live-1.aspx. Leta upp markör nr 30, det är Team Värmland. Alltså det team jag cyklar med.

I övrigt kommer det självklart att gå och följa mig genom sociala medier i form av Instagram och Facebook också där mitt alias är MarathonEmma. Där kommer jag att uppdatera så ofta jag kan beroende på internetuppkoppling.

Detta är mitt sista inlägg på bloggen innan avfärd. Så må så gott nu, sköt om er och njut av sommaren!

 

Hej!

Mitt namn är Emma Bertilsson, 27 år och bosatt i staden Karlstad. Jag bär på en kronisk ledsjukdom och i denna blogg får ni följa med på min resa från extrem överviktigt med ledvärk, inflammation och feber till ett symtomfritt sundare liv med normalt BMI. Ni får även ta del av mina framsteg, bakslag och mål. Läs mer här!

Idag är jag långdistansidrottare och utbildad personlig tränare med inriktning löpning och livsstilsförändringar. Jag håller även i inspirerande föreläsningar både för företag och privat personer.

Jag brukar säga att löpning är min passion, cykling mitt gift och simning mitt intresse.

Follow on Bloglovin

Facebook: marathonemma
Instagram: marathonemma
Strava: Emma Bertilsson
Mail: hej@marathonemma.se
Bloggtopp löparbloggar

Kategorier

Arkiv

Jag sponsras av

Jag sponsras av