Alla som cyklar vet hur det känns att få ont i rumpan efter en längre tids cykling. För vissa gör det ont bara efter någon halvtimme medan andra kan det ta timmar för innan de känner något. När du väl fått ont vill du bara sluta cykla och helst inte sitta på sadeln på några dagar igen. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av några tips för att undvika rumpont. Enjoy!

  1. Justera sadeln. Det går inte bara att höja sadeln upp och ned utan det går också att tippa den framåt eller bakåt. Testa dig fram vad som passar din rumpa bäst.
  2. Res dig upp ibland. Då får rumpan vila sig lite. Ett förslag är att stå upp och trampa i backarna (eller halva backarna).
  3. Skippa underkläder. Strunta i att ha på dig trosor/kalsonger och ha på dig cykelbyxorna direkt mot huden. Genom att göra detta undviker du onödig friktion som kan orsaka skavsår.
  4. Byt ställning. Sitt på olika sätt – Härnderna i bockstyret, på hornen eller bara vanligt. Du kan också flytta rumpan lite, men se till att alltid sitta bekvämt.
  5. Tvätta cykelbyxorna innan nästa tur. Då minimerar du infektionsrisk samt ev skavsår.
  6. Smörj dig med vasselen. Smörj in de nedre delarna för att minska risken för friktion och skavsår.
  7. Börja försiktigt. Som nybörjare eller nystartad för säsongen är det viktigt att gå lugnt ut och öka tiden på cykeln successivt. På så vis vänjer du också rumpan successivt vid att sitta på sadeln längre och längre stunder.
  8. Anpassad sadel. Funkar inget av ovanstående? Då kan det vara dags att kolla på en ny sadel som passar dig och dina sittben bättre. Alla är vi olika byggda så det vore konstigt om alla sadlar passade alla. Ta hjälp av någon kunnig i en cykelaffär för att hitta rätt sadel för dig.

OBS! Tänk på att alla sadlar för racer-cyklar är hårda. Det går inte att jämföra med gymmets spinningcyklar eller dig gamla damcykels sadel. Det tar tid att vänja rumpan vid en landsvägscykels sadel.