Ingen graviditet är den andra lik precis som ingen kropp är den andra lik. Det gäller också alla graviditeter hos samma kvinna, oavsett om man tidigare fött barn så kan fortfarande den andra (eller tredje, fjärde osv) graviditeten vara HELT annorlunda. Hur mådde jag och hur tränande jag under min graviditet? I detta inlägg berättar jag om min andra trimester (vecka 28-40).

Läs mer – Min träning under graviditet, trimester 1

Läs mer – Min träning under graviditet, trimester 2

VECKA 28-34

Jag fortsätter att vara sjukskriven 75% och upptäcker även att jag går knappt 5000 steg om dagen, rekommendationen är att gå 10 000 steg om dagen och jag har aldrig behövt fundera över tidigare i mitt liv om jag lyckats komma upp i detta antal. Nu blir mitt mål att faktiskt försöka uppnå det varje dag som träningsform. Jag går korta promenader och ofta. Utöver 10 000 steg om dagen försöker jag att få in att träna bäckenbottenträning varje dag i förebyggande syfte till efter förlossningen.

VECKA 34-40

Sommarvärmen slår till och jag får blodtrycksfall allt oftare. Nu kan jag knappt gå 10 min utan att få blodtrycksfall, därför har jag även svårt att uppnå 10 000 steg om dagen. Jag tänker att det inte gör något då det är under en så kort period i mitt liv. I och med detta blir jag 100% sjukskriven. Det jag försöker göra varje dag är bäckenbottenträning. Utöver det sover jag väldigt mycket om dagarna för att vara “utvilad” när förlossningen väl drar igång.

MINA RÅD TILL DIG SOM VILL TRÄNA UNDER GRAVIDITET, TRIMESTER 3

  1. Precis som tidigare – Fortsätt lyssna på din kropp! Bara för att någon annan klarar av att träna på som vanligt utan besvär betyder det inte att din kropp klarar det, vilket är helt okej!
  2. Undvik träningsformer som inte längre känns helt okej. Fortsätt såklart att undvika träningsformer som innefattar slag/tacklingar men också träningsformer som inte riktigt känns okej längre. T.ex. att du får kramp i magen, blodtrycksfall, kanske en tryckande känsla nedåt eller kissnödigkänsla fast du nyss gått på toa. Det är ett tecken på att din bäckenbotten är börjar bli lite för hårt belastad och för att du ska återhämta dig bra efter din graviditet är det viktigt att inte ignorera känslan av tryck nedåt/kissnödighet eller kanske t.o.m. läckage!
  3. Träna för att må bra! Sluta inte att träna bara för att du inte kan träna som du brukar eller ha något specifikt specifikt träningsmål, träning har stora positiva hälsoeffekter som kan hjälpa dig igenom graviditeten! Hitta en träningsform som passar din livssituation som den ser ut idag.
  4. Börja med bäckenbottenträning om du inte redan gjort det! Genom att börja med bäckenbottenträning redan nu (knipövningar) gör det lättare för dig att hitta tillbaka till rätt känsla under övningarna även efter förlossning. Bäckenbottenträning är viktigt för att ditt underliv och magmuskulatur ska återhämta sig optimalt så att du ska kunna leva som du gjorde före förlossning utan komplikationer så som t.ex. urinläckage vid löpning, hopp, nysningar m.m. Ha som vana att göra några övningar varje dag! Det finns många bra appar för detta, t.ex. knip eller mammamage.