Ingen som läser denna blogg har nog undgått att jag älskar att springa och att jag springer mycket & långt. Det medför såklart att jag får mycket frågor om löparskor, speciellt efter föregående inlägg om mitt i-landsproblem (som jag för övrigt vill tacka alla gulliga läsare som tipsade om bra sidor). Hur som helst, många av er bad om tips om löparskor för nybörjaren och gärna så billiga som möjligt. Så jag tänkte dela med mig lite av mina kunskaper jag fått om löparskor genom detta år jag hållt igång.

Först och främst är ALLA olika byggda och har därmed olika löparsteg. Därför är det omöjligt och säga att just den löparskon passar nybörjare, så enkelt är det inte. Skon ska passa foten bra OCH löpsteget för att undvika framtida skador och felbelastningar m.m.

fotvalv_51fa8a33ddf2b36c6de59b4f

Alltså, när du springer belastast fötter, knänen och höfter väldigt mycket. Jag har hört att kroppsvikten tredubblas i varje “stöt”. Ett par bra skor är ett måste alltså! Fotrörelsen/pronationen (hur du sätter ned foten och hur du skjuter ifrån) och fotvalvet har stor betydelse vilka skor du ska välja. Vilket fotvalv du har kan du lätt kolla genom att lägga ut en bit papper på golvet och när du kliver ut ur duschen ställer du dig på papperet med blöta fötter och kliver försiktigt av. Då får du ett fotmönster på papperet likt bild A, B el C. De flesta sportbutiker kan även hjälpa till med detta genom att låta dig stå på en spegellåda (kom dock ihåg att inte ha kjol på dig som tjej. Haha).

Fotvalvets utformning + pronationen/fotrörelsen är de viktigaste faktorerna du ska tänka på när du väljer löparsko. Sedan är det klart att man måste ta hänsyn till vilken typ av löpning du ska ägna dig åt, underlag, lång eller kort distans osv för att få ut så mycket som möjligt av skorna. När jag köper löparskor så använder jag mig av uteslutningsmetoden, jag sorterar bort alla skor som inte passar mitt fotvalv eller pronation och fintittar på det som är kvar att erbjuda. Oftast kan man sortera bort de mesta då jag har rätt knepiga fötter och ett väldigt pronerande steg. Men detta är ju individuellt.

Det finns över, under- och normal- pronation. Såhär ser normal- och överpronation ut:
pronation_51fa8c0f9606ee5b3387d37c
Vänster: Normal, Höger: Över

Om ditt fotvalv ser ut som figur A så har du förmodligen normalt fotvalv och största sannolikhet normal pronation. Det innebär att hälen tar första kontakten med marken och rullar sedan ca 5 procent & får maximal kontakt med underlaget samtidigt som den tar upp kroppens belastning. Du skjuter ifrån med framfoten. Med en normal pronation har man alltså ett neutralt löpsteg och behöver löparskor för det. en neutral löparsko är inte uppbyggd på någon sida och har en jämn hårdhet i mellansulan.

Pronationslöpsteg kräver stabila skor. Detta är vanligast bland löparna, ca 70% av alla löpare har ett pronerande steg. Om man pronerar lite lätt, som är de vanligaste, sätter man i hälen och rullar in över foten genom steget och skjuter sedan ifrån med en svag vinkling. Ju kraftigare pronation, desto stabilare skor behöver man. Vid en kraftig överpronation (som jag har) sätter man i hälens utsida först innan foten rullar in. I slutet av steget så skjuter man i från med stortån och tårna intill. Har man överpronation är det sjukt viktigt med en stabil sko! Den ska ha extra stöd på insidan. På fotvalvstestet liknar man alltså B eller C.

Vad vill jag komma med denna info då? Jo, att köpa löparskor är inte bara att ta första bästa billigaste ELLER dyraste och förvänta sig att “nu kommer det gå jättebra”. Nej, det är så mycket mer! Så jag rekommenderar ingen att utgå från pris eller märke utan utgå efter DINA fötter. Bara för att Asics Kayano passar mina fötter bäst betyder det inte att de passar dina bäst.

Enklaste för dig som nybörjare är att gå till din sportbutik och be om hjälp att välja ut löparskor. De kommer då visa dig några modeller som passar dina fötter som du får prova i olika märken. :) Ta den som känns skönast för din fot. Och kom ihåg, man måste springa in skorna sedan också. Så första runderna kan skorna kännas obekväma och man kan få lite ont i fötterna. Iaf jag.

Detta blev ett ganska långt inlägg, men jag hoppas att någon orkade läsa iaf. :)