10 000 steg om dagen kan väl inte vara svårt att ta, eller? För mig har det aldrig varit något problem då jag alltid haft ett fysiskt jobb med mycket rörelse. De senaste månaderna har sett annorlunda ut pga sjukskrivning (graviditetskrämpor) och i dagens inlägg berättar jag om mina tankar kring vardagsmotion.

Idag vill jag hylla promenaden! Många av oss jobbar idag hemifrån och vi rekommenderas att undvika social kontakter. Jag har märkt i mitt yrke som PT/massör att detta har skapat mer inaktivitet och oergonomisk arbetsmiljö bland mina kunder eftersom många undviker att träna på sitt vanliga gym och sitter med laptopen i soffan/på köksbordet för att jobba. Resultatet blir tyvärr i många fall onda nackar och ryggar. Kanske till och med känner du igen dig?

Själv har jag haft fördelen att kunna träna på mitt jobb (PT-studion PT-Hörnan i Karlstad) under hela Coronakrisen där jag vet att vi håller god hygien och att det är lite människor i omlopp jämfört med ”vanliga” gym. Nu de senaste veckorna har jag dock inte orkat träna där pga mina graviditetskrämpor (illamående, blodtrycksfall och sammandragningar) varken på jobbet eller ute i löparspåret. För några veckor sedan slutade jag med löpningen helt pga obehag och jag är säker på att jag inte är ensam om att drabbas ändrade förutsättningar i vardagen någon gång i livet.

Det är här vardagsmotionen (och promenaden) kommer in! Glöm inte bort värdet i vad vardagsmotion kan ge dig! Jag  kan villigt erkänna att jag själv har glömt bort det i takt med att jag jobbat allt mindre och mindre pga mina graviditetskrämpor. Rekommendationen är att gå minst 10 000 steg om dagen vilket jag absolut inte hade några problem med att uppnå när jag jobbade heltid som PT/gruppträningsinstruktör/massör/kostrådgivare. 10 000 steg är dock ganska många steg, fler än vad många lyckas samla ihop utan att medvetet tänka på det. För mig har det tidigare aldrig varit något problem då jag alltid rört mig mycket i mitt jobb, men nu när jag varit sjukskriven i snart 6 månader har det fallit bort mer och mer.

När jag kollade på appen ”hälsa” i min mobil för några veckor sedan fick jag en smärre shock! Där kunde jag se att jag knappt kom upp i 5000 steg/dag sedan jag minskat mitt arbete vilket fick mig en stor tankeställare! Kanske är det därför min rygg och nacke börjat göra mer ont eftersom jag uppenbarligen blivit mer stillasittande? Därför har jag nu under min sista trimester som preggo satt som mål att gå 10 000 steg/dag de dagar jag orkar. Jag är ju trots allt gravid med gravidkrämpor.

Om man ser till att hålla igång vardagsmotionen kommer med största sannolikhet ens rygg- och nackbesvär att minimeras. Därför hyllar jag promenaden idag!

“DET BÄSTA MED PROMENADEN ÄR ATT DEN ÄR HELT GRATIS!”

 

Det bästa med promenaden är att den är helt gratis och att det varken krävs några förkunskaper eller redskap för att utföra den! Hur bra är inte det? Det handlar inte om att gå 10 000 steg i ett sträck utan att se till och sprida ut dessa steg under hela dagen. Det behöver heller inte vara planerade promenader utan snarare tänka på att kanske gå en omväg eller parkera bilen lite längre bort än vanligt. Ta trapport istället för hissen osv. Att göra små saker i vardagen och ge stora och positiva resultat på din hälsa.

 

För att hylla promenaden ännu mer kommer här fler fördelar med promenaden:

  • Du får i dig D-vitamin
  • Du får frisk luft
  • Du hinner lyssna på ljudbok eller podcast
  • Endorfiner utsöndras och du blir gladare

Det finns säkert tusen fler fördelar med promenaden, vet du någon? Berätta gärna i en kommentar till detta inlägg vetja så att vi kan sprida mer positiva fördelar med att vardagsmotionera!

Bild från helgens promenad (vecka 28+6).