Ingen graviditet är den andra lik precis som ingen kropp är den andra lik. Det gäller också alla graviditeter hos samma kvinna, oavsett om man tidigare fött barn så kan fortfarande den andra (eller tredje, fjärde osv) graviditeten vara HELT annorlunda. Hur mådde jag och hur tränande jag under min graviditet? I detta inlägg berättar jag om min andra trimester (vecka 13-27).

Läs mer – Min träning under graviditet, trimester 1

VECKA 13-20

Jag mår fortsatt väldigt dåligt med illamående och blodtrycksfall så jag blir sjukskriven 50% från mitt arbete och jag får ta in vikarie som kan vara instruktör för de gruppträningspass jag egentligen skulle hålla under våren. I och med att jag nu kunnat minska mitt arbete något så hade jag ändå lite mer ork till att träna de dagar de kändes bra. Jag “gåggade” (en variant av att växla mellan att springa/gå) i ett närliggande elljusspår där jag bor, jag gick uppför/nerför alla backar och joggade långsamt resterande delar de dagar det kändes bra med illamåendet. Runt vecka 16 började jag få sammandragningar när jag joggade och beslutade kort därefter att sluta med detta (mot min vilja) och blev väldigt ledsen. Jag försökte ändå hålla humöret uppe och trösta mig med att jag ändå kunde träna lättare stryketräning med många repetitioner, vilket jag gjorde ihop med att simma på badhuset.

VECKA 21-27

Corona bryter ut i Sverige! I och med detta hoppar jag av den gravidyogagrupp jag var anmäld till och jag ville heller inte längre åka till badhuset och simma då ingen visste speciellt mycket om viruset hur det smittade. Vad innebar Corona för gravida om de blev smittade? osv. Det gjorde mig såklart ledsen eftersom jag var så glad över att äntligen hittat en träningsform som funkade bra och var rolig, dvs simning. Jag fortsatte ändå med lättare gravidträning hemma för att underhålla kroppen (se länk nedan med passförslag) och började även med bäckenbottenträning (knipövningar).

Läs mer – Hemmaträningspass för gravida

Mitt mående med illamående och blodtrycksfall blir bara värre och värre, dessutom börjar jag känna av sammandragningar allt oftare i mitt arbete som PT. Läkaren sjukskriver mig till 75%. Jag tycker det är tufft att hålla humöret uppe eftersom jag inte kan göra det jag älskar att göra, att röra på mig och jag börjar känna mig allt mer fångad i min egen kropp. Det var inte såhär jag hade tänkt mig att det skulle vara som gravid. För att inte bryta ihop helt mentalt hittar jag istället en helt annan hobby som inte kräver något fysiskt av mig, nämligen att virka. Virka gjorde jag senast för 20-25 år sedan och jag tänkte att det kunde vara kul och rogivande att ta upp detta igen. Dessutom är det ju roligt att ha egentillverkade baby-saker som säng-/vagnmobil, filtar och leksaker. Vet ni, detta var faktiskt roligt och tillfredsställande även om det är långt ifrån lika roligt som att springa/röra på kroppen, men det får duga för nu helt enkelt.

 

MINA RÅD TILL DIG SOM VILL TRÄNA UNDER GRAVIDITET, TRIMESTER 2

  1. Fortsätt lyssna på din kropp! Precis som under första trimetern är det även nu viktigt att fortsätta lyssna på din kropp. Bara för att någon annan klarar av att träna på som vanligt utan besvär betyder det inte att din kropp klarar det, vilket är helt okej!
  2. Undvik träningsformer som inte längre känns helt okej. Fortsätt såklart att undvika träningsformer som innefattar slag/tacklingar men också träningsformer som inte riktigt känns okej längre. T.ex. att du får kramp i magen, blodtrycksfall, kanske en tryckande känsla nedåt eller kissnödigkänsla fast du nyss gått på toa. Det är ett tecken på att din bäckenbotten är börjar bli lite för hårt belastad och för att du ska återhämta dig bra efter din graviditet är det viktigt att inte ignorera känslan av tryck nedåt/kissnödighet eller kanske t.o.m. läckage!
  3. Träna för att må bra! Sluta inte att träna bara för att du inte kan träna som du brukar eller ha något specifikt specifikt träningsmål, träning har stora positiva hälsoeffekter som kan hjälpa dig igenom graviditeten! Hitta en träningsform som passar din livssituation som den ser ut idag.
  4. Börja med bäckenbottenträning! Genom att börja med bäckenbottenträning redan nu (knipövningar) gör det lättare för dig att hitta tillbaka till rätt känsla under övningarna även efter förlossning. Bäckenbottenträning är viktigt för att ditt underliv och magmuskulatur ska återhämta sig optimalt så att du ska kunna leva som du gjorde före förlossning utan komplikationer så som t.ex. urinläckage vid löpning, hopp, nysningar m.m. Ha som vana att göra några övningar varje dag! Det finns många bra appar för detta, t.ex. knip eller mammamage.