Ingen graviditet är den andra lik precis som ingen kropp är den andra lik. Det gäller också alla graviditeter hos samma kvinna, oavsett om man tidigare fött barn så kan fortfarande den andra (eller tredje, fjärde osv) graviditeten vara HELT annorlunda. Hur mådde jag och hur tränande jag under min graviditet? I detta inlägg berättar jag om min första trimester (vecka 1-12).

HUR MÄRKTE JAG ATT JAG VAR GRAVID?

Jag kände av graviditeten redan innan jag visste att jag var gravid, detta genom att jag kände mig extremt tung och orkeslös i min löpning. Den power och styrka som jag hade känt bara någon vecka innan var som bortblåst. Jag hade redan då mina misstankar med vågade inte hoppas på något. Jag väntade ca 1-2 veckor till med att göra graviditetstest. 2 dagar före jag skulle ha min mens kände jag mig väldigt yr under det vanliga gruppträningspass jag leder varje vecka som jag är instruktör för. Dagen efter skulle jag hålla ett likadant pass och blev yr även då och fick dessutom ett blodtrycksfall och svimmade. Jag tänkte att jag kanske hade ätit dåligt men någonstans förstod jag att något inte var som det brukade med kroppen. Denna dag skulle dessutom ha mens men ibland kan den vara lite sen, så det kunde ju vara som vanligt. Jag sov och gick till jobbet som vanligt dagen därpå, denna dag hade jag inga gruppträningspass men jag hade däremot 4 massagekunder och några PT-kunder. Under andra behandlingen fick jag blodtrycksfall igen trots att jag ätit och druckit bra. Det var nu jag verkligen insåg att något inte var som vanligt med kroppen. Jag fick sjukskriva mig resten av dagen för att vila, på kvällen gjorde jag ett graviditetstest som visade svagt positivt. JAG VAR GRAVID i vecka 3!

VECKA 1-6

Blodtrycksfallen fortsatte i samma anda, jag kunde inte stå upp stilla längre än 30-60 minuter utan att drabbas av det. Därför kunde jag inte massera längre stunder. Dessutom började jag må väldigt illa och hade ingen mataptit kvar. Jag kände mig energilös och omotiverad till träna vilket var ganska förståligt när man inte får i sig mat. Jag har extrem fobi för att spy så jag spydde inte mer än någon gång i veckan, jag håller det helt enkelt inom mig så lång tid jag kan innan jag ”släpper” på trycket även om jag vet att det känns bättre av att spy. Vilket orsakade att jag bara kunde äta smaklösa saker (riskaka), tomatsoppa och filmjölk utan att må illa. Jag ville träna men orkade inte, istället sov jag när jag inte jobbade.

VECKA 7-12

Illamåendet och blodtrycksfallen höll i sig. BM sa att snart kommer det nog ge sig då det är vanligt att det ger vika efter vecka 12 vilket jag såg fram emot. Dock var det extremt jobbigt att jobba med detta då jag jobbar med kunder så jag blev väldigt lättad när julen kom och det blev julledighet. Jag hade unnat mig hela 4 veckors semester då jag haft en väldigt intensiv höst med mycket övertidsarbete. Dock åt jag inte ett enda julbord eller julmat utan höll mig till mina riskakor, tomatsoppa och filmjölk pga illamåendet. Under julledigheten hade jag några bra dagar där jag faktiskt orkade ta mig till jobbet där jag kunde träna styrketräning i lugn och ro själv. Jag sprang även pass utomhus men redan efter 40 min tog det stopp pga blodtrycksfall även om det var superlugnt tempo. Jag kände mig frustrerad över att inte kunna få utlopp för min vilja att springa. Att få känna den där friheten som löpning ger. Det hade ju ändå gått några veckor nu utan ”riktig” löpning. Jag hittade då tillbaka till simningen som legat på is sedan Ironman Kalmar 2018, när jag simmade kände jag varken av illamående eller blodtrycksfall som gav mig en frihet som jag älskade! Äntligen hade jag hittat min grej som funkade för min gravidkropp och jag bestämde mig för att försöka satsa på simning som träningsform under resten av min graviditet.

 

MINA RÅD TILL DIG SOM VILL TRÄNA UNDER GRAVIDITET, TRIMESTER 1

  1. Lyssna till din kropp! Givetvis är det alltid viktigt att lyssna på sin kropp för att undvika onödiga skador/sjukdomar i samband med träning, men under graviditeten är det extra viktigt! Utför ingen träning/övningar som känns obehagliga eller gör ont på något sätt varken under eller efter träningen.
  2. Undvik träningsformer med slag/tacklingar. Under första trimetern kan du träna på precis som vanligt, det ända man bör vara försiktig med är träningsformer som innehåller slag eller tacklingar (gäller hela graviditeten) så som kampsport och ishockey.
  3. Acceptera din graviditet. Till en början kan det vara svårt att acceptera graviditeten och det faktum att kroppen tycker det är jobbigt att vara i rörelse, träningen flyter inte riktigt på så bra som den brukar. Iaf kändes det så för mig och det tog lite tid att acceptera läget.
  4. Våga göra förändringar i dina rutiner. Kanske funkar det inte längre att träna på morgon/kväll som du brukar pga illamående? Eller så kanske du inte kan utföra den högintensiva eller tunga träning du brukar göra för att du blir trött/illamående. Sluta inte träna för att du inte kan springa dina intervaller eller lyfta tungt utan försök hitta nya alternativ till träning istället som passar dig i den situation i livet du befinner dig just nu. Till en början kanske det bara handlar om att sänka belastningen lite.
  5. Sänk kraven. Under graviditeten är det helt fel period i livet att träna prestationsinriktat utan satsa istället på att träna för att må bra! Graviditeten infinner sig bara en kort period i livet och du har massor av tid att träna för att nå dina mål efter graviditeten.

Hur har du tränat under din första trimester under graviditeten? Dela gärna med dig av dina erfarenheter som en kommentar till detta inlägg.