Föredrar du sommarlöpning ELLER vinterlöpning? Svara gärna på frågan i en kommentar till detta inlägg. Själv föredrar jag sommarlöpning, ALLA DAGAR I VECKAN! Det är ju bara SÅ härligt! Men värmen, solen, luftfuktigheten… De kan vara riktigt jobbigt! 🥵 

Anpassar man inte sin löpträning här så är det också lätt att du får lida av det helt i onödan!

SÅ 👉🏻 Här kommer mina bästa tips till sommarlöpning med en fortsatt stark löpkänsla! 😎☀️

  1. SÄNK TEMPO: Oavsett vilket tempo du håller under höst, vinter och vår kommer det INTE att hålla under sommarens värme! Tvinga därför INTE till att hålla ditt vanliga tempo och lita på att du INTE blir långsammare under sommaren, även om du drar ned på tempot. Utgå alltid från känsla i kroppen, INTE siffran på klockan.
  2. SPRADA: Spring + bada! Spring mellan sjöar och ta ett dopp, spring runt en sjö och doppa dig mellan varje varv el avsluta med ett dopp! SUPERBRA och effektivt sätt att kyla ned kroppen!
  3. INTA VÄTSKA: Speciellt under dina längre pass. Försök ta en liten klunk vätska var 15-30e minut. Smidigast att bära med sig vätska är i en vätskeryggsäck alt FlipBelt med tillhörande vattenflaska.
  4. UNDVIK LÅNGA RUTTER: Slinga runt ditt hus eller där du parkerade din bil flera varv istället så att du inte blir strandsatt 20 km från din startpunkt om du börjar få problem i värmen.
  5. VÄLJ SVALARE TIDER: Det blir behagligare att springa när det är svalare, dvs. på morgon och kväll! Så utnyttja dessa timmar på dygnet till löpning/träning!
  6. DRA DIG TILL SKUGGAN: Soliga rutter drar verkligen energi. Gör ditt bästa för att bege dig till stigarna eller hitta en skuggig löparbana/trottoar!
  7. JUSTERA DITT TRÄNINGSSCHEMA BASERAT PÅ PROGNOSEN: Få in dina kvalitetsträningspass på kallare dagar så att du inte behöver justera takten så mycket och så att du kan vara säker.
  8. VÄLJ FLACK VÄG: Undvik den backigaste rundan de varmaste dagarna! Välj väg utefter väderprognos, ju backigare 👉🏻 desto jobbigare!
  9. KLÄ DIG FÖR VÄRME: Välj ljusare färger på kläder, solglasögon och keps/solskärm!

Detta är ett utdrag av tips som kan förekomma i mitt upplägg OPTIMAL SOMMAR för mina onlineklienters sommarträning och givetvis mycket mycket mer! Är du nyfiken och vill haka på? Tveka då inte att anmäla dig, mer information och anmälan hittar du här!

Foto: Choklad AB