Årets första maraton och mitt 13e i projektet 50 olika maraton före 50 år fyllda. Det är också första loppet utomlands (förutom Oslo) sedan efter graviditet och pandemin. Rhodos levererade både helt perfekt löpväder och en fantastisk upplevelse! Jag är så glad, så stolt och så nöjd över min prestation!

I detta inlägg berättar jag min upplevelse av Rhodes Marathon 2023!

MITT MÅL MED RHODES MARATHON
Att känna mig stark utan några som helst prestationsmål (precis som vanligt). Njuta av upplevelsen och alla intryck!

MINA FÖRUTSÄTTNINGAR
Jag har fortsatt att träna på mina svagheter (spänst och fart) och haft en grundperiod som innehållit mycket tung styrkteträning, ju närmare maraton desto mer fokus har jag lagt på grenspecifik styrketräning just för löpning och även lagt in mer fart i löpträningen.

RACEPLAN
Ta det hellre för lugnt och lita på känslan i kroppen! Dra nytta av mina starka sidor (nedförslöpning), även från start. Se till att dricka ordentligt eftersom det var väldigt varmt men blåste kallt.

PRE-RACE
Vi (jag och min kollega KiropraktorKim från Svealandskliniken i Forshaga) åkte flyg till Rhodos med byte i Athen 2 dagar före loppet, eftersom det inte är turistsäsong på Rhodos just nu (börjar i maj) så fanns det inga direktflyg. Resdagen blev därför väldigt lång, först åkte vi direktbuss till Arlanda. Där var planet försenat 1h så vi blev oroliga för att missa bytet i Athen, men vi hann precis! Sedan blev även planet i Athen försenat så vi ankom väldigt sent till hotellet. Under lördagen, dagen före loppdagen, hämtade vi ut nummerlapp på Expot och turistade lite i gamla stan. Trots att målet var att inte gå så långt (max 10 000 steg) så sprang stegen ändå iväg och blev 15 000 steg, vilket är väldigt lätt hänt när man är ute och reser! Så tänk på det om du själv ska springa lopp utomlands, planera inte in för mycket aktiviteter dagen före race-day! Som tur är så är mitt resesällskap Kim leg. Kiropraktor och gav mig en mjukdelsbehandling/massage av vader och höft för att minska på tröttheten/spänningarna som jag dragit på min under dagen. På kvällen så tittade vi på en invigningscermoni där de tände en fackla likt OS vilket var rätt pampigt och roligt att se!

RACEDAY
Starten gick redan kl. 07.30! MEN vårt hotell låg endast 185meter från start/mål vilket gjorde att vi inte behövde gå till start förens väldigt nära inpå start. SÅ SKÖNT! På morgonen var det lite småkyligt och 18 grader varmt, främst blåste det väldigt kallt vilket visade sig vara väldigt skönt under loppets gång då temperaturen steg senare under loppets gång till runt 20 grader.

När starten väl gått kände jag hur stel jag var i fortvrister och häl, något som oroade mig lite då det antingen skulle sluta väldigt dåligt eller gå över efter första 2 km som “uppvärmning”. Jag hade tur och det försvann när jag blev varm i kroppen! Jag kände redan från start att idag skulle det bli en bra dag, för kroppen kändes pigg och glad i övrigt! Bara fotvristen inte så ifrån (vilket den inte gjorde). Jag tog det lugnt första milen och fick bromsa mig själv hela tiden där jag sa till mig själv att jag inte får springa snabbare än 6:30 min/km! Men när fler och fler turist-svenskar hejade på mig så ökade farten mer och mer eftersom det gav mig sådan energi-boost! Plus att vristen inte längre gjorde ont. Så efter 10 km ökades tempot något och när det gått halvvägs höll jag ett snittempo på runt 6:00-6:15 min/km.

Vid 18 km kom en seg backe som jag inte hade räknat med och eftersom loppet var en varvbana så kom den igen vid 39 km, strax innan mål. Så vid andra varvet gick jag uppför backen för att spara på benen till slutspurten. Det var ända gången jag gick, förutom vid vätskestationerna där jag alltid brukar gå och dricka vatten/energidryck.

I mål kom jag på tiden 4:44:46 vilket jag är mycket nöjd med! Framförallt med den starka känsla jag hade i kroppen och att jag gjorde en negativ split, dvs sprang andra halvan snabbare än första! Tid är inte det viktigaste för mig längre utan det som är absolut viktigast är en god känsla under och efter loppet, vilket jag fick!

MITT OMDÖME AV LOPPETS ARRANGEMANG
Jag kan verkligen rekommendera detta lopp då det var mycket väl organiserat! Det är ganska litet men SÅ VÄL arrangerat! Dessutom är funktionärerna så hjälpsamma och trevliga, precis som de allra flesta greker på Rhodos! Det enda jag la märke till var att det kanske var lite lite bajamajor, men eftersom jag aldrig hade något behov för någon sådan (eftersom vi hade hotellet 185meter från start/mål) så påverkade inte det mig. Jag tyckte även det var lite onödigt att ge en hel flaska vatten vid varje vätskekontroll till varje löpare när de allra flesta löpare bara dricker några klunkar ur flaskan och sedan kastar den. Det känns som slöseri på vatten och även plast/flaskor. Jag vet inte om det har något med pandemin att göra att de inte serverade ur pappmuggar (som de flesta andra lopp gör) men sportdrycken serverades ur pappmuggar.

Allt som allt är jag SÅ NÖJD med loppet och dess arrangemang!

MINA HITTILLS SPRUNGA MARATON:
 1. Stockholm marathon 2014
 2. Malaga marathon 2015
 3. French Riviera marathon 2016
 4. München marathon 2017
 5. Rome marathon 2018
 6. Ironman Kalmar 2018
 7. New York marathon 2018
 8. Walt Disney World marathon, orlando 2019
 9. Hamburg marathon 2019
 10. Jönköping marathon 2019
 11. Göteborgsvarvet marathon (virtuellt) 2021
 12. Oslo marathon 2022
 13. Rhodes marathon 2023