Ja, då var årets första lopp avklarat och ytterligare ett maraton i mitt livsprojekt avbockat. Rome Marathon. Ni som följt mig vet att jag har som mål här i livet att springa 50st olika maraton innan jag fyller 50 år. Detta var mitt 5e maraton i projektet så nu är det bara 45 st kvar, dvs är nu 10% avklarat av projektet! Tjohoo!

För den som vill läsa den korta varianten tog jag mig runt maran med på en tid av 5:20:40. Även om inte denna maran gick speciellt mycket snabbare än München Marathon i okt förra året så var känslan så mycket bättre! Dessutom stannade jag ett flertal gånger för att ta bilder på fina platser jag sprang förbi, så vi kan nog säga att jag sprang runt 5h effektiv tid.

Mitt mål med Rome Marathon 2018

Från början var mitt mål att springa loppet på SUB 5:00h. Det målet förändrades när längs med banans gång då jag insåg att med det stora värmepåslag som jag inte var van vid skulle jag inte lyckas komma runt under 5h. Dessutom är mitt huvudmål alltid att njuta av långpasset, så även denna gång!

Mina förutsättningar

Jag har tränat riktigt bra inför detta maraton. Mina långpass har bestått av 2-3h löpning i pulszon 2-3 varje vecka fram till 2 veckor innan självaste loppet. Enda missen var att jag blev sjuk ca 4 veckor i januari och då försvann mycket träning.

Raceplan

Första 5 km skulle bestå av uppvärmning i zon 2, resterande loppet skulle hållas i zon 3.

Raceday

Klockan ringde kl. 07.00 för att klä på sig, äta frukost och bege sig till starten. Solen sken och det var varmt redan från tidigt på morgonen så jag kunde gå i shorts och linne till start! Jag hade gott om tid till starten som gick kl 08:52 och vi bodde precis intill, ändå lyckades jag nästan komma försent då jag hade missat att man var tvungen att gå runt hela colluseum för att komma till startområedet. Hur som helst, jag kom ändå till startlinjen med 2 minuter till godo (och då hade jag dessutom hunnit kissa innan).

Startskottet gick och jag började jogga med pigga ben med mycket energi. Det kändes riktigt bra första 3h och jag kunde verkligen njuta av varenda löpsteg. Dock började det bli riktigt varmt runt 2-2,5h in i loppet och sista timmarna var en riktig kamp mot värmen som jag inte var van vid. Jag stannade och tog bilder vid flera sevärdheter för att inte överhetta mig själv samt vid alla vätskestationer för att fylla på med vätska och energidryck.

Sista 2 km var jobbigast, såklart, men de kändes ovanligt lätta mot vad de gjort förut. Dock var det jobbigt att springa i nedförsbacke med kullersten då det var lätt att snubbla på det ojämna underlaget. Många framför mig gjorde nämligen det.

Jag sprang i mål med en god känsla på tiden 5:20:46.

Till skillnad från München och andra lopp jag deltagit i utomlands bodde jag den här gången nästan precis intill målgången vilket jag var oerhört tacksam för efter avslutat lopp, alla som har sprungit ett maraton vet hur trötta benen är men i mitt fall var det framförallt vätskebrist som gjorde det jobbigt med illamående.
kkkkk

 

kkkk
kkkk
kkkk

 

Min upplevelse av Rome Marathon 2018

Jag blev mycket positivt överraskad över hur bra arrangerat Rome Marathon var, samtliga funktionärer kunde engelska. Allt var dessutom tydligt och solklart både innan, under och efter loppet. Längs med banan fanns det gott om vätskestationer som innehöll allt från vatten och energidryck till bananer, apelsinklyftor och kakor. Det enda jag saknade var kanske någon gel och framförallt cola! Det var också en riktig folkfest med mycket hejande publik! Det var roligt. Banan var dessutom otroligt vacker och man sprang förbi många vackra sevärdheter!