Japp. Som ni vet ska jag delta och genomföra Ironman Kalmar 2018. Det vill säga simma 3,8 km, cykla 18 mil och springa 42 km under 16 timmar. Det kommer att bli min livs prövning, och då menar jag framförallt all träning inför! I detta inlägg tänkte jag dela med mig lite av mitt tilltänkta upplägg för mitt mål att ta mig igenom detta. Den största utmaningen är att jag har en reumatisk sjukdom att ta hänsyn till, men det ska gå! Jag har bestämt mig!

Nu under vintern har jag tänkt att bygga upp en bra grund i samtliga delar och den mesta träningen kommer att vara lågintensiv eller fokus på teknik. Jag tänker mig en mängd på 6-12h/vecka beroende på i vilken fas jag är i. Träningen ska vara uppbyggd med successiv stegring, detta genom periodisering. I en period kommer jag ha 2 grundveckor, en träningstävlingsvecka och en återhämtningsvecka. Detta kommer sedan att rulla på. Allt för att kroppen ska bli vänja sig vid belastningen.

Jag kommer alltid att ha 2 nyckelpass (förutom på tävlingsträningsveckan där jag har 3 nyckelpass) per vecka. Syftet med nyckelpass är att de passen ser likadana ut och återkommer varje vecka. I mitt fall kommer det att vara 1 lånepass löpning och 1 teknikpass simning då dessa är mina svagheter.

Under vintern kommer jag även försöka få in lite styrka, ca 1-2h/vecka i form av gruppträning som jag gillar.

 

Såhär kommer en typisk vecka se ut för mig:

Totalt kommer detta att vara ca 13 träningstimmar i veckan. Det kanske låter mastigt men jag har en grund sedan innan på ca 8-10h vecka.

Det svåraste för mig kommer vara att få in styrketräningen nu under vintern då jag tycker det är tråkigast. De varianter av styrketräning jag gillar är gruppträning (core-, bodypump- eller andra styrkepass) alternativt crossfit. Dock funkar inte riktigt crossfit ihop med min ironman-plan och jobb tyvärr.

Cyklingen kommer i största del ske tillsammans med laget, Team Rynkeby Värmland. Efter vissa pass kommer jag även lägga till ett kortare löppass på stumma ben. Simningen kommer jag att lägga 3 pass/vecka varav 1 pass är ett teknikpass, mest för att det är en utav mina största svagheter. Löpningen kommer jag att hålla mig till 2-3 pass/vecka, 1 långpass och ett intervallpass samt gärna en kortare löpning efter cykling om kroppen tillåter.

Nu är jag taggad, mer än någonsin! Nu kör vi!