fullsizerender

Jag får ofta frågan om hur man ska klä sig som löpare under hösten/vintern. Hur ska man tänka och vad ska man ha på sig? Ofta brukar det ju hända att man klär på sig alldeles för mycket och blir överhettad, hur undviker man det? I detta inlägg tänkte jag samla några av mina bästa tips om hur man ska klä sig på vintern samt ge er en liten checklista över vad som är nödvändigt att ha i löparens höst-/vintergaderob. Enjoy!

Klär du dig rätt så finns det ingen anledning att stanna inne i höst/vinter eller bara springa på löpband. Eftersom det nästan aldrig blir superkallt i Sverige längre kan vi i stort sett springa utomhus året om. Vad som avgör hur mycket kläder du ska ha på dig beror på hur frusen du är, men en tumregel är att du alltid ska huttra lite precis när du går utanför dörren. Då blir det en lagom temperatur när du väl kommit igång. En annan tumregel är att alltid klä dig “lager på lager” istället för ett tjockt plagg. Detta för att kroppen ska kunna fortsätta andas samt att de olika lagren ger en isolerande effekt.

Klädsel efter temperatur:

+10 till +15: Långa tunna/vanliga tights och en långärmad funktionströja (t.ex. underställströja). Eventuellt en tunn väst/löpjacka om det blåser kallt. Ibland kan termometern visa en siffra men upplevas som något helt annat.

+5 till +10: Långa tights. Underställströja. Löparjacka. Buff eller tunn mössa (smaksak) och vantar. Om du är frusen kan ett tunt lager till under löparjackan behövas.

0 till +5: Här börjar det att bli kyligt. Antingen byter du ut de vanliga löpartightsen mot vintertights eller så använder du dig av dubbla vanliga alternativt underställsbyxor under dina vanliga. Vad som passar dig är en smaksak. Testa dig fram! På överkroppen bär du en eller två underställströjor och ovanpå dessa en vindavvisande löpjacka, ett plus är om den tål lite regn också. Vantar och mössa/buff är ett måste också. En buff runt halsen kan vara att föredra med.

-5 till 0: Vintertights eller vanliga tights med underställsbyxor under. Underställströja. En tunnare funktionströja (förslag fleece). Vädertålig löparjacka. Vantar, mössa, buff, tjockare strumpor i ull.

-5 till -10: Samma rekommendationer som -5 till 0 fast du kanske lägger till en underställströja och har något tjockare mössa och vantar.

Kallare än -10: Samma rekommendationer som -5 till -10 fast ett lager till eller något tjockare plagg. Det som också är viktigt att ha i åtanke är att inte springa högintensiva pass (t.ex. intervaller) då kylan kan skada lungor. Mysjogg it is! Intervaller/högintensiva pass rekommenderar jag dig att springa inomhus på band istället dessa dagar. Om du nu vill springa mer högintensiva pass eller inte har tillgång till löpband finns det andningsmasker att köpa och använda vid kallare klimat.

Övrigt: Eftersom det går åt mörkare tider är det även viktigt att synas för våra medtrafikanter med reflexer lika väl som att du ska kunna se bra med en pannlampa. Så pannlampa och reflexer är ett måste att köpa om du ska springa ute när det är mörkt!

CHECKLISTA/INKÖPSLISTA:
– Underställ (minst 2 stycken)
– Buff (minst 2 stycken)
– Vindjacka
– Löparvantar
– Reflexer
– Pannlampa