Att lyckas med en god kosthållning med bra mat som man mår bra av är inte alltid så lätt. När vardagen rullar igång kan det vara svårt att få till en god kosthållning. Varje söndag brukar jag och Tomas laga matlådor för nästkommande vecka, detta är ett sätt (av flera) för oss att hålla vår kosthållning. Annars blir det lätt att vi äter mat ute. Känner du igen dig?

I detta inlägg tänkte jag dela med mig av mina bästa tips till en lyckad kosthållning.

4 tips till lyckad kosthållning

  • Planera morgondagen. Hur ser din morgondag ut? Jobbar du? Är du ledig? Behöver du matlåda eller har du tid för att laga mat? Vilken typ av mellanmål kan du ta med dig eller äter du mellanmål hemma?
  • Gör en veckomeny. Är du den där personen som inte vet vad du ska äta till middag samma dag? Lite för ofta kanske det slutar med hämtmat eller pizza? Se till att göra en veckomeny och planera in dagar där du lagar mat. Då finns det inga ursäkter till att köpa mat ute.
  • Gör matlådor. Du spar inte bara pengar på att göra matlådor utan det är också ett mer hälsosamt val då du vet vad du stoppar i dig och mängd. Dessutom spar du tid. Bor du ensam är det superbra till både lunch och middag, för ofta när man är ensam finns det inget nöje i att laga mat åt sig själv. Bor du tillsammans med någon och kanske har en familj är det jättebra med matlådor till jobbet och även till barnen om de kommer hem tidigt från skola eller behöver mat innan träning/aktivitet.
  • Storhandla. När du skrivit veckomenyn, se sedan till att storhandla till denna meny. På så vis undviker du det där småhandlandet och risken för att diverse onyttigheter slinker med i varukorgen minskar.
  • Handla aldrig hungrig! Studier har visat att är man hungrig och handlar mat plockar man ofta på sig betydligt mer (och ofta onyttiga) varor.

Har du några tips som du tycker passar in i denna lista? Dela gärna med dig hur du brukar att göra.