Det var 4 år sedan sedan jag var i Vansbro sist för att delta i festligheterna kring vansbrosimmet, då (2013) utförde jag en tjejklassiker och simmade tjejsimmet på 1 km. I år simmade jag istället hela sträckan på 3000 meter, dvs hela 3 km.

För den som vill läsa den korta versionen så gick loppet över förväntan bra fram till 2500m då jag blev väldigt illamående och blev tvungen att växla mellan crawl och bröstsim.

Sluttiden blev 1:14:30.

Mitt mål med vansbrosimningen 2017

Jag har aldrig tidigare simmat så långt som 3 km i ett svep, inte ens inomhus i bassäng. Därför har jag heller inget att jämföra mig med och mitt mål blev att simma crawl hela sträckan. Som tidsmål satte jag SUB 1h och 30 min.

Mina förutsättningar

Under vintern har jag haft en stor dipp i simmandet. Jag har varken kommit i väg på kvällssimträningarna med klubben eller tränat på egen hand i simhallen. Inte förens i slutet av maj i år när jag simmade premiärsimmet vid hyn släppte dippen och jag fick upp gnistan för simning igen. Det var inte förens här jag började träna minst 1-2 simpass/vecka på 1000-1500m per pass. Med andra ord fick jag ihop ganska många simpass ändå tillslut innan start.

Raceplan

Generellt säger alla att det är trångt och att man bör spara krafter till sista 1000 meter då det blir motströms där. De säger också att man bör ligga i mitten av ån de första 2000 meterna där det är medströms och så nära bryggan åt höger som möjligt de sista 1000 meterna där det är motströms. Det här blev väl lite av min plan också. Att ta det lugnt och bara glida med i mitten fram till de sista 1000 meterna där jag högst troligt skulle få kämpa i motströms fram till mål.

Loppet

Första andetagen var de jobbigaste, som den sanna badkruka jag är. Det var precis lika illa som jag mindes det trots att det var lite varmare i vattnet detta år (17 grader). Därför började jag med att ta de första simtagen med bröstsim, men ganska snart blev jag “varm i kläderna” och kunde börja crawla. Dock var det som trafikrusning i Sthlm, tvärstopp… Jag fick försöka zick-zacka mig igenom bröstsimsmassan tills det blev lite mer fritt vatten och då kändes det mer som att man flög fram. Jag försökte spara på krafterna och tog inte i nämnvärt mycket, men jag upplevde att det gick superfort! Förmodligen för att det var medström. Jag fick in ett bra flow och rytm i min simning som jag höll i nästan hela vägen fram till sista 1000m, enda gångerna det bröts var när jag simmade ikapp tävlande från andra startgrupper.

Väl framme vid högersvängen efter 2000m var det dags att börja ta i. Trodde jag. Sanningen var den att jag knappt märkte någon skillnad. Det gick lite långsammare, det var allt, men känslan var den samma. Ända fram till det att det var 750 meter kvar, då började jag få ont i magen och känna illamående. Jag bet ändå ihop och fortsatte 250 meter till. Här kunde jag inte hålla längre utan bröt av till bröstsim i panik för att spy. Jag simmade ca 25 meter bröst och crawlade sedan 50m till. Så höll jag på fram till 100 meter kvar till mål. Då bet jag ihop och simmade in i mål.

Sluttid 1:14:30.

När jag väl kom upp ur vattnet kunde jag knappt stå, funktionär frågade hur jag mådde och envisades med att ta mig åt sidan då jag inte kunde ta mig uppför trappan på egen maskin. Efter att ha fått hämta andan en liten stund kunde jag sedan fortsätta upp för att byta om och möta mina vänner som också var med och simmade. Jag började frysa och det var inte förens nu som jag märkte hur regnet stod som spön i marken.

Tiden efter loppet gick fort, jag/vi skyndade mig/oss att byta om för att kunna åka hem så fort som möjligt och värma oss. Alla var genomblöta av allt regn då alla våra kläder blivit blöta.

Jag är jättenöje med mitt lopp, även om jag bara klarade ett av mina mål (att simma under 1h och 30 min). Nästa år blir alltså målet att slå årets tid och faktiskt simma crawl hela vägen.