Delade magmuskler/diastas, vad är och innebär det?

Delade magmuskler/diastas, vad är och innebär det?

Vi börjar idag bli allt mer medvetna om viktigt det är att komma igång med träningen på rätt sätt efter en graviditet, framförallt att verkligen lägga fokus på magmusklerna/coren inifrån och ut. Något som bara för några år sedan knappt existerade. Men vad är egentligen en diastas/delade magmuskler och framförallt, vad innebär det? I detta inlägg får du svaren.

Vad är en diastas?

En diastas är en naturlig delning/separation av bindväven mitt på magen (linnea alba). Denna bindväv löper från bröstbenet via naveln ända ned till blygbenet. Denna delning/separation uppstår vid graviditet eller extrem övervikt, då främst övervikt som är placerad inuti bukhålan (därför kan även män drabbas av detta).

De yttre magmusklerna (rectus abdominis) förflyttar sig åt vardera sida och bindväven (linnea alba) töjs ut och försvagas, detta i takt med att magen växer. Det är denna delning/separation som kallas diastas/magdelning (rectus diastasis).

 

Vad kan en diastas leda till?

En diasats är inte bara en fråga om utseende. Det handlar också om funktion. Du kommer inte få det stöd du behöver med en utbredd muskeldelning. Detta i sin tur kan leda till:

 • Oförmåga att hålla organen på rätt plats.
 • Ökad risk för brock då organen trycker mot bindväven.
 • Ryggsmärtor.
 • Dålig hållning.
 • Problem att träna.
 • Problem i vardagen (så som att t.ex. hålla tätt när du nyser, hostar, hoppar m.m.)

Det du bör komma ihåg när det kommer till diastas är att det är bindväven som håller ihop, inte musklerna och att det därför är viktigt att återfå kraften i bindväven.

 

Måste jag mäta min diastas?

Att mäta sin diastas är möjligt, men inte nödvändigt. Dock skulle jag ändå rekommendera alla att mäta sin diastas då det är otroligt enkelt att göra även på egen hand. I ett inlägg längre fram kommer jag att förklara mer ingående hur man går till väga. Svårigheterna i att mäta sin diastas är att det är svårt att få exakt, du kan använda dina fingrar för att mäta bredd och djup men det är som sagt svårt att få exakt värde. Därför kan det vara bra att gå till någon som är erfaren och har kunskap i området för att få sin diastas mätt.

Dock vill jag ändå poängtera att det är viktigt att du inte hakar upp dig på hur stor delning/separation du har utan faktiskt istället fokusera på magens funktion. Hur upplever du din mage idag mot innan? Har du fått några komplikationer? Vilka är dessa? Fokusera på att träna upp bindvävens funktion då det är enormt mycket viktigare än att veta hur stor delning du har.

 

Hur vet jag att jag har en diastas?

Det kan vara möjligt att du ser en magdelning redan i spegeln eller när du ligger ned på rygg. Din bindväv mellan magmusklerna kan vara svag och du kan lätt trycka ned fingrarna mellan magmusklerna ganska djupt utan motstånd.

Du kan också känna när du tränar att din mage ”putar ut” eller få en känsla av att du ska ”falla fram” ur kroppen när du gör övningar som belastar främre delen av magen så som plankan.

Du kan också uppleva att du inte får tillräckligt med stöd från magmusklerna och bäckenbotten. En känsla av tyngd och svaghet.

Du kan också få problem med urinläckage. Speciellt när du hostar, hoppar eller springer.

Känner du dig osäker och vill ha hjälp med att komma igång på rätt sätt efter din graviditet? Jag hjälper dig gärna. Boka en tid hos mig så får du den hjälp du behöver, klicka här för att hitta lediga tider.

Anger du rabattkoden ”ettårtillsammans” och betala på plats får du dessutom 50% rabatt under vecka 23 (5-9 Juni 2017) då vi firar 1 år på PT-Hörnan.

 

3 kommentarer

 1. Har man problem med disastas , trots träning, så kan man gå till sin vårdcentral och fråga om man kan få en operation via landstinget. Så gjorde jag och på några månader var jag opererad och livet efter det är fullkomligt :)

  Svara
  • Härligt att höra Malla att du fick den hjälp du behövde, tyvärr är det mycket vanligt att man inte får det idag då en diastas kan ses som kosmetisk åtgärd hos många doktorer. Det är olika från komun till komun samt vem man möter. Men åter igen, jättekul att höra att du fick bra hjälp! :)

   Svara
  • Tack för delade info , jag har samma problem med magen efter två graviditet med stora barn . Vården har inte hjälpt än det gjorde en operation tog bort överskott hud men nu ser jag missbildad i buken, ingen navel stor ärr 60 cm ??? Och diastes kvar .. kan man starta en fb grupp för att få en uppfattning hur många lider av det ?
   Mvh
   Sheila

   Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *