Därför avstod jag Gastric Bypass

Sent igår kväll kollade jag på en dokumentär om Gastric Bypass-operationer i USA som väcker mycket blandade känslor i mig. I vanliga fall brukar jag inte skriva om mina innersta tankar och känslor i bloggen, men i detta fall väljer jag att göra det då jag vet att många finner dem intressanta och inspirerande. Jag hoppas även kunna ge dig som funderar på att göra en GBP lite att tänka på.

Gastric Bypass GBPJag under arbete sommaren 2011.

När jag var som störst/tyngst för 3-4 år sedan så vägde jag över 130 kg. Idag är jag 65 kg lättare. Något som var så orealistiskt i min värld att jag trodde att jag hade större chans att vinna 1 miljon på lotto än att gå ned så många kilon. För 3 år sedan trodde jag att det enda problemet var mitt yttre, så om jag lyckades gå ned lite i vikt skulle allting lösa sig och livet skulle vara sådär perfekt som hos alla andra smala människor. Jag hatade att träna och letade istället efter ”lätta” sätt att gå ned i vikt på och testade då en mängd olika dieter i hopp om att gå ned i vikt. Då behövde jag ju inte ta mig till ett gym där jag vantrivdes, främst för att jag skämdes så över min kropp. Jag gick ned i vikt, men dieten orkade jag bara hålla i perioder. Sedan återgick jag alltid till gamla vanor då jag inte trivdes med att leva med förbud och regler. Det blev så komplicerat när man blev bortbjuden eller skulle äta ute – jag vill ju inte vara ohyfsad. Oftast slutade det med att jag gick upp ännu mer i vikt i slutändan än när jag började dieten.

Efter att gång på gång misslyckats med mina tappra försök att gå ned i vikt med dieter så trillade jag faktiskt över tankarna om en GBP-operation, det är ju ändå inte alls speciellt ovanligt idag att folk i ens närhet gör dessa operationer. Jag googlade mycket på det och läste om det, men allt eftersom jag läste mer och mer om det, desto mer avskräckt blev jag. Eller jag ska nog snarare säga att min magkänsla sa väldigt starkt att det inte kändes rätt. Dels för att jag hade väldigt svårt att känna tillit för människor vid den här tidpunkten i mitt liv, speciellt främmande människor. Att då låta någon ta och skära i min kropp kändes väldigt väldigt fel, framför allt att bokstavligen lägga mitt liv i någon annans händer. Jag kunde helt enkelt inte stå ut med tanken av att låta någon annan bestämma hur min framtid skulle bli. Jag kunde inte acceptera att behöva släppa kontrollen då jag tillhör den skalan som ”kan själv” och ”inte vill” låta någon annan bestämma över mig. Jag hade även fått läsa och höra om massor med biverkningar man kunde få av en GBP och nästan ingen av de jag pratat/hört om hade undgått biverkningar. Jag var en väldigt paranoid människa som alltid tänkte att det värsta skulle hända mig. Och även om inte alla fått biverkningar så kunde de i alla fall inte leva ett ”normalt” funktionellt liv som det såg ut i mina ögon. Att bara kunna äta superlite och superofta ansåg inte jag somnormalt. Jag var och är fortfarande en stor matälskare som älskar mat i stora mängder. Detta gick då emot min högsta dröm med råge, nämligen att få ett normalt funktionellt liv utan smärta, skyhög feber/inflammationer, förbud och bestämmelser. Jag ansåg (och anser fortfarande) att så länge jag har en kropp som fysiskt kan röra på sig, finns det ingen anledning till att göra en GBP, för min kropp är tillräckligt frisk för att röra på sig och då behövs ingen yttre förändring utan snarare en inre så att jag kunde göra en långsiktig beteendeförändring. En Gastric Bypass var (och är) i mina ögon en allra sista utväg och det kändes för mig alltså som ett misslyckande oavsett hur det gick eftersom jag faktiskt hade fysik nog att röra på mig. För det är ju skillnad om det gått så långt att man inte ens kan ta sig upp ur sängen eller ens sitta ned, som många i USA. Där varje dag hänger på liv och död med en övervikt på minst 200 kg.

När jag väl hade bestämt mig för att gå min egen väg så stod det också väldigt klart för mig varför jag aldrig skulle lyckas med en GBP. Vid den här tidpunkten i mitt liv hade jag kommit fram till att det yttre egentligen inte spelade någon större roll längre. Om jag inte kände mig trygg och till lags med mig själv på insidan eller minskade på mina kroniska besvär skulle det kvitta hur många kilon jag gick ned. Mitt liv skulle fortfarande vara lika illa som innan. En yttre påverkan skulle alltså inte bearbeta mitt inre. Därför bestämde jag mig för att ta itu med mitt verkliga problem och arbeta inifrån och ut istället. Jag visste att om jag lyckades med detta skulle jag inte bara må bättre fysiskt utan även psykiskt!

Nu står jag här idag med både ett yttre och ett inre som jag inte kan klaga på det minsta. Inte ens på min lösa hud på lår och mage, något jag förmodligen skulle gjort om jag valt den yttre resan. Idag kan jag leva som den människa jag alltid drömt om att vara och älskar verkligen att leva livet. Och vet ni vad det bästa är? Känslan av att ha gjort allt själv! Att det faktiskt är jag och min kropp som gjort denna fantastiska resa. DET är obeskrivligt!

Med kärlek!
Emma Bertilsson

Gastric Bypass GBP Vårruset 2014Foto: Lina Flodins

10 kommentarer

 1. Vilket superbra inlägg Emma! Jag älskar din inställning och slutklämmen var ju riktigt bra:

  ”Och vet ni vad det bästa är? Känslan av att ha gjort allt själv!”

  Svara
 2. Hej Emma!

  Vill först säga att jag är sjukt imponerad över vad du har åstadkommit. Sedan undrar jah, hur gick du till väga när du började arbeta med din insida? Jag är själv överviktig och vet att det till stor del beror på att jag har dåligt självförtroende och perioder med ångest. Men hur gör ändrar man på det? :-)

  Svara
  • Hej Anna,

   Tusen tusen tack och vad roligt att läsa! Som svar på din fråga för att göra det kort så funderade jag verkligen ut vad det var som var det verkliga problemet, det som jag oftast blundade för själv. För att sedan ta av mig offerkoftan och arbeta med problemet istället för att se det som ett hinder eller gå runt. Eventuellt kanske jag skriver ett separat inlägg om detta längre fram. :) Så håll utkik!

   Svara
 3. En förebild på många sätt är du Emma!

  Svara
 4. Måste säga att jag känner väldigt väl igen mig själv i det du skriver här, om operation och så.
  Jag har också övervikt, inte riktigt så mkt som du hade när du började, men tillräckligt för att ha börjat fundera på det där med att göra en GBP.
  Dock hade jag redan innan jag läst om din resa egentligen bestämt mig för att försöka göra något åt detta själv, för min egen skull.
  Min träningsmetod är också den samma som du började med, nämligen löpning. Inget annat har fungerat, jag är ingen gruppträningsmänniska, gillar gymmet, men bara om ingen är i vägen för mig.
  Någon maratonlöpare har inte jag som mål att bli, men starkare, med bättre kondition är ju inte så dumt.
  Din resa är en inspiration för mig, ett bevis på att min teori inte är så tokig, att det faktiskt går att göra ngt åt det själv !
  Kanske samlar jag mod nog för att kontakta dig och få din hjälp med min fortsatta träning, men om jag inte gör det, så ska du veta att det betyder mkt för mig att se att man faktiskt kan lyckas nå sina mål själv, utan operation el annan hjälp ! :-)

  Svara
  • Det glädjer mig verkligen att läsa att du redan nu bestämt dig för att gå din egen väg utan ingrepp. För som sagt, jag tror att bara man fysiskt klarar av att röra på kroppen går det att göra en förändring. Jag började dock inte med löpning utan med spinning, men det är ju iaf kondition och liknande. Varför jag började med spinning var av den enkla anledning att det är enormt mycket skonsammare för lederna. Från början hade inte jag heller som mål att bli marathonlöpare utan bara få en funktionell vardag. Sedan ledde det ena till det andra, så man ska nog aldrig säga aldrig. ;P

   Det är enormt roligt att läsa att du inspireras så utav mig. Jag ser inga tvivel på att du inte ska lyckas heller! Du behöver inte samla mod till dig för att kontakta mig, jag kommer alltid finnas för att hjälpa! Och vill du så kan vi bara ses ett första tillfälle för att prata lite och lära känna varandra så att du känner dig trygg. :) Första mötet är alltid kostnadsfritt. Skicka ett mail till mig vetja!

   Stort lycka till! Jag tror på dig!

   Svara
 5. Återigen vill jag skriva vilken fantastiskt resa du gjort!

  Svara

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *