Vi är snart inne i sista veckan innan Lidingöloppet går av stapeln. 23 September går starten och det kan vara bra att få lite tips inför loppet. Oavsett om du ska springa full distans (30km), halva eller tjejloppet så handlar det mest om att vila och samla på krafter dagarna inför loppet, men det finns en del andra saker man kan göra också. I detta inlägg delar jag med mig av några. Enjoy!

MÅNDAG

Det är dags att gå igenom din utrustning för att se om det är något du behöver komplettera. Det är bra att vara beredd för olika väderförutsättningar då man inte alltid kan lita på väterapparna. Här är några saker som kan vara bra att ha koll på:

  • Sopsäck. Mycket bra och praktisk att ha som värme- och/eller regnskydd innan start som du sedan kan kasta.
  • Skor/kläder. Se till att använda dig av väl insprungna skor och funktionskläder som andas.
  • Mössa/vantar. Om det är kallt/kyligt är mössa och vantar något att rekommendera.
  • Energi. Använd dig av energi/gels som du är van vid sedan innan och du vet att din mage klarar av.

När det kommer till träningen så rekommenderar jag dig att vila idag om du har som mål att bara ta dig runt, har du däremot ambition för en snabbare tid så är det lämpligt med en lätt distans.

TISDAG

Idag är det den lämpligaste dagen för att köra det sista lite mer formtoppade passet inför loppet. Du bör dock tänka på att inte köra för hårt eller för långt. Idag handlar det mest om att hitta en skön löpkänsla med lite fart. Du ska absolut inte pressa dig till max!

Förslagsvis springer du några kortare intervaller i terräng och i ett tilltänkt tävlingstempo. Se också till att ha ganska lång vila mellan intervallerna (mer än vanligt) för att få rätt känsla genom hela passet.

ONSDAG

Idag står det vila på schemat om du bara har som ambition att ta dig runt alt. ett kortare distanspass för den lite mer erfarne löparen. Det är också dags att kolla igenom all fakta inför lidingöloppet. Vart är starten? Vart hämtar du nummerlapparna? Vart kan du parkera bilen eller vilken kommunal trafikmedel ska du använda?

TORSDAG

Nu börjar dagen med stort D att närma sig och det är dags för att börja fylla på med energi. Dock handlar det absolut inte att frossa i kopiösa mängder av pasta utan snarare att inte slarva med din vanliga kost. Kanske du enbart behöver ta något större portioner än vad du brukar göra för att fylla på tillräckligt med energi. Se bara till att hålla dig till den typ av kost du är van vid och vet funkar.

FREDAG

Idag kan det vara läge att hämta ut nummerlappen på expot/mässan om du har möjlighet. Då slipper du stressa under självaste loppdagen och du kan samtidigt checka av vart start/mål är samt vart det finns toaletter m.m. för att kunna tillfredsställa din eventuella nervositet en aning.

Fyll också på med vätska under dagen men överdriv inte! För mycket vatten är inte bra för vår kropp heller.

På kvällen packar du din väska som du ska ha med dig så att du slipper stressa med detta på morgonen.

 

LÖRDAG

Börja dagen med en frukost du är van vid till dina långpass sedan innan och se till att du äter den i god tid. Ät helt enkelt sådant som du vet att din mage klarar av, även om det kan vara lockande att frossa i frukostbuffé om du bor på hotell. Ha gärna med dig några bananer som du kan äta någon timme innan start och även efter målgång. Det kan ta tid att ta sig till start såväl som hem.

Som tidigare nämnt, se till att vara ute i god tid till allt! Det är en stor dag med en stor folkfest där många löpare samlas på en liten yta. Det kommer att vara köer.

Slutligen vill jag att du har med dig följande 4 tips till självaste loppet;

  1. Se till att inte gå ut för hårt.
  2. Missa inga vätskestationer, de är mer värda än du tror.
  3. Det är ok att gå i backarna, tänk på att du ska orka hela loppet.
  4. Se till att ha roligt!

SÖNDAG

Grattis till väl genomfört lopp! Oavsett vilket resultat du fick så har du gjort en grym prestation och din kropp förtjänar verkligen vila! Njut och unna dig välmående.