vardagsmotion1

 

Ibland pratas det om motion och ibland pratas det om träning. Sedan finns ju något som heter vardagsmotion också. Då kan man ju fråga sig; Vad är skillnaden mellan alla dessa rörelseformer? Dessutom säger den ena källan att vardagsmotion är livsviktigt medan den andra källan säger att träning är det. I detta inlägg tänkte jag skriva min tolkning kring det hela.

  • Vardagsmotion är den motion du kan tillföra i din vardag, alltså när du till exempel tar en promenad, cyklar till jobbet/skolan eller tar trapporna istället för hissen. Vardagsmotion är någon form av rörelse/aktivitet du kan göra utan att bli svettig utan kan ha vanliga kläder på dig.
  • Motion är däremot en medveten fysisk aktivitet för att må bättre i både kropp och själ. Till skillnad från vardagsmotion blir du här svettig och använder helst kläder som är lämpade för rörelse. Det krävs planering och utrustning för att genomföra aktiviteten som kan vara t.ex. en längre cykeltur, simning, powerwalks m.m.
  • Att träna innebär att du har ett mål för att öka din prestationsförmåga inom en aktivitet. Det kan till exempel vara friidrott, fotboll, crossfit, rodd m.m. Lik som att motionera krävs även här ombyte och ev. specifik utrustning. Du blir svettig och vill gärna duscha efter avslutad aktivitet.

Att motionera och träna regelbundet ett 2-4 gånger i veckan är jättebra! MEN det man absolut inte får glömma är vardagsmotionen. I min värld består grunden till all träning av vardagsmotion. Vardagsmotion är något jag strävar efter att utföra varje dag året om.

Vardagsmotionen försämrar inte immunförsvaret som hårdare träning gör vilket minskar risken för att du blir sjuk. Hård träning har en nedbrytande effekt av kroppen och för mycket hård träning i kombination med för lite vila/återhämtning (och/eller fel energibalans) ökar risken för att göra dig sjuk eller skadad. Om du då ser till att ha en god grund med vardagsmotion som stärker ditt immunförsvar, ökar din blodcirkulation och därmed också minskar risken för hjärt-/kärlsjukdomar är det mycket lättare (och framförallt mer riskfritt) att ta steget längre. Att t.ex. börja motionera eller träna utan att drabbas av en sjukdom eller skada efter 2-3 veckor eftersom kroppen då är van vid att vara aktiv.

Det bästa med vardagsmotionen är att det blir en omedveten handling tillslut. Alltså att du tar tappan istället för hissen utan att tänka på det, för att det är en självklarhet.

Jag brukar säga att vardagsmotionen är ett måste för att överleva medan motion är till för att må bra. Att träna däremot är en lyxvara, något man kan vara utan men som är jäkligt roligt eftersom bland det bästa som finns är att nå sina mål.

Hur tänker du? Låt mig höra.