lucka5En riktigt julig löpkalender är en julkalender för dig som älskar att springa, oavsett nivå. Nybörjare som mer erfaren. Varje lucka kommer att innehålla något löprelaterat. Det kan vara allt från tekniktips eller träningspass till tips på prylar. Hashtagar du dessutom din lucköppning på instagram med #enriktigtjuliglöpkalender är du med och tävlar om fina julklappar. Ju fler hashtagar på olika lucköppningar, desto större vinstchans.

Dagens lucka gömmer sig receptet på hur du bygger din egen smoothie. En smoothie är en av mina favoritmål då det är enkelt, smidigt och lättsmält för magen. Som löpare är det ofta en fördel om maten är lättsmält om man ska springa långt eller inte är van vid löpning. Det är perfekt att ta någon timme innan passet på morgonen innan du ska ut, eller när du har ont om tid. Passar likaväl till frukost som mellanmål eller kvällsmål. En smoothie är helt enkelt ett perfekt sätt att få i sig massor av nyttigheter. Därför tänkte jag här dela med mig av hur du kan bygga upp din egna smoothie:

En smoothie kan vara både energirik och kalorisnål. Om du t.ex. bara använder dig av frukt, bär och vatten blir smoothien kalorisnål och näringsrik. Om du också tillsätter mjölk, nötsmör och/eller kokosfett blir den mer energirik. Och om du vill öka på kolhydraterna tillsätter du t.ex. havregryn eller en extra banan.

green-smoothie-culinary-hill-2BAS
Något proteinrikt:
– Kesella/Kvarg
– Ägg
– Yoghurt (inte lika mycket som de andra två)
Kolhydrater:
– Banan, äpple, mango, kiwi eller någon annan frukt
– Havregryn
– Mjölk (Bidrar även med protein)

VÄTSKA
– Mjölk
– Vatten (om du vill hålla den kalorisnål av någon anledning)
– Juice (socker/snabba kolhydrater)
– Kokosmjölk (mer energi/fett)
– Mandelmjölk/sojamjölk/havremjölk

SMAK
– Bär, kakao, ingefära, kardemumma, basilika eller någon annan krydda. Bara din fantasi sätter gränserna!

FÖR EXTRA ENERGI:
– Nötsmör, Kokosfett, Avokado, Nötter/frön

FÖR EXTRA NÄRING:
– Bär
– Babyspenat, grönkål eller andra gröna blad
– Broccoli, rödbetor, morot eller andra grönsaker.

Som sagt, det är bara fantasin som sätter dina gränser. Grunden är att ta ingredienser du tycker om i varje kategori och sedan länga ihop dem i en mixer. Som ett exempel och inspiration ger jag dig därför här ett tips på en av mina favoritsmoothies:

Grön Smoothie:
– 3 Nävar spenat
– Riven ingefära
– 1 skalad kiwi
– 0,5 banan
– 1/2 avokado
– 2 dl kvarg eller yoghurt
– Lite vatten om det behövs