1. BMX, Scott Volt X-10 | 2. Racer/LVG, Cresent Deca 670 | 3. Triathlon/Tempo, Scott Plasma 20 | 4. Standard, Apollo Koster

Cykelsporten är en utav de största sporterna i världen och det finns olika typer av grenar i sporten. Därmed finns det också olika typer av cyklar. Alla cyklar går inte att cykla med i terräng eller i klunga. Vilken cykel ska jag använda till vad? Svaret får du i detta inlägg.

Inlägg i samarbete med Sportson.se

Nedan har jag listat dom vanligaste cyklarna som finns på marknaden och dess lämpligaste användningsområde.

  • BMX. Är en liten cykel som är till för trix och lek. Det är en kompakt och stryktålig cykel med 20 tums hjul, höga styren och extremt låga ramar. De saknar också växlar. En BMX-cykel är dock inte bara en cykel, i många avseenden är det en typ av livsstil. Grundidéen är att få en känsla av motocross, fast i detta fall utan motor.
  • Cyclocross. Är en racercykel för sand och grusbanor som tål tuffare tag än en racercykel. En allroundcykel som blivit populär att köra med för åretruntpendlaren. Utseendemässigt är den väldigt likt en racer men upplevelsekänslan är helt annorlunda.
  • Elcykel. Detta är i princip som en vanlig standardcykel fast med elassistans. När du trampar får du alltså hjälp av en elmotor att hålla uppe tempot. Passar dig som uppskattar nedförsbackar och medvind.
  • Hybrid. Är en skön mix av den traditionella standardcykeln fast med en lite modernare touch och inslag från andra typer av cyklar, tex har racerhybriden mycket gemensamt med en racer, crosshybriden med en MTB och cityhybriden är praktiskt anpassad för ett liv i staden.
  • Mountainbike/MTBÅk vart du än vill med en MTB-cykel. Du tar dig fram fort och smidigt i terräng. Dämpning är att föredra, vissa modeller har både fram och bak. Beroende på modell så skiljer slaglängd/dämpningen. T ex har en downhillcykel mycket mer slaglängd för att ta emot både stora och hårda smällar medan en XC som är gjord för snabbare underlag har kortare slaglängd för att inte dämpa bort all kraft du trycker ut i pedalerna.
  • Racer/LVG. Detta är cyklarnas Formel 1. Bockstyre, smala däck och lätta ramar i aluminium eller kolfiber – allt är anpassat för högsta möjliga fart. I denna kategori finns cyklar för alla typer av landsvägsträning, från snabbpendlande utan packning till jobbet och Vätternrundehojar.
  • Singlespeed. Avskalad och enväxlad. Det som tidigare var standardcykeln för tävlingar är idag en enkel och klassik modell helt utan växlar. Populär för att den är avskalad och estetiskt tilltalande, kallas även ”byråcykel” då det är en populär cykel bland reklambyråer.
  • Standard. Den vanliga vardagscykeln. För dig som vill ha en cykel som är bekväm, enkel och alltid tar dig dit du vill. Ofta är en klassisk cykel fullutrustad redan från start, sittställningen är oftast upprätt för att vara bekväm.
  • Triathlon/Tempo. Att genomföra en Triathlon är speciellt. Först kommer simning, sen cykling, och avslutningsvis även löpning. För att få bästa resultat handlar det om att spara kraft men samtidigt ta i vilket gör att luftmotståndet ska minskas till ett minimum och sittställningen optimeras för att spara benen för löpningen utan att tappa fart i cyklingen. Triathleter är tuffa på riktigt.