Midnattsloppet-Stockholm

På lördag är det dags för mig att inta ett nytt äventyr, nämligen midnattsloppet i Stockholm! Jag åker till huvudstaden redan på fredag och kommer stanna ända till måndag för att hinna med att umgås och planera/utveckla en idé jag har tillsammans med min vän Therese. Jag ser verkligen fram emot den här helgen på många olika sätt, den kommer att bli riktigt rolig!

Jag har aldrig sprungit midnattsloppet innan då jag är så långt ifrån än kvällsmänniska man kan bli när det kommer till träning, men när min vän Therese sa att hon skulle vara med i höstas så tänkte jag att det kan vara roligt att göra tillsammans. Bara för att uppleva! Det måste ändå vara lite speciellt att springa lopp i mörker. Så det fick bli så. Har jag några läsare som också ska vara med på lördag? :D Om så är fallet och ni skulle se mig. Tveka inte att komma fram och prata med mig. Det skulle bara vara roligt att byta några ord!

Jag inga större tidsambitioner utan kommer mest ta det som en rolig grej, de ligger istället för Stockholm Halvmarathon i september så min träning har mest bestått av längre distanser/uthållighet under sommaren. Men jag kommer ändå göra mitt bästa för att få en bra tid för min nuvarande träningsform. Eftersom jag vet att många av er är nyfikna på hur jag förbereder mig inför lopp så tänkte jag dela med mig av mina förberedelser denna vecka inför lördagens lopp här nedanför.

Träningen

Träningen har jag dragit ned rejält på. I normala fall brukar jag springa runt 5-8 mil i veckan och köra 2 crossfitpass, 1 crosspass, 1 yogapass och vardagsmotion/träning av klienter samt kanske cykla några mil. Den här veckan har jag tagit bort alla träningspass som kan ge mig träningsvärk (dvs. crossfit) samt minskat på konditionen. Vid konditionsträningen har jag tagit bort all högintensiv träning över mjölksyratröskeln för att spara på energin tills på lördag. För den nyfikne ser mitt träningsschema ut såhär:

Måndag: Lätt distans kuperat 10 km i zon 2-3 (4:25-5:10 min/km).
Tisdag: Lätta intervaller 3×3-2-1min med 1 min vila (4:00-4:25 min/km). Totalt 10 km med upp-/nedjogg. På kvällen blev det 1h yoga.
Onsdag: Värd för Friskis crosspass (5 km löpning 6:00 min/km-tempo med 4 stopp för styrkeövningar).
Torsdag: Lätt distans 5 km zon 2 med 5×100 meter fartökningar som avslut.
Fredag: Morgonyoga. Eventuell lätt löpskolning/coachning för vänner.
Lördag: Raceday!
Söndag: Vila

Som ni märker är det ändå ganska mycket löpning, men jag har dragit ned på sträckorna/tiden. Som ni vet är jag långdistanslöpare och sträckor som 10 km är lite av kortdistans för min del. ;P Så jag skulle inte rekommendera någon som brukar springa 10-15 km som långpass att köra ett liknande upplägg inför milslopp. Lyssna på kroppen!

Kosten

När det kommer till kost och sådan kort distans som 1 mil så bryr jag mig inget nämnvärt om kosten. Jag kommer äta som vanligt hela veckan. Det enda jag kommer tänka på under lördagen är att inte slarva med att dricka vatten och äta middag/stort mål senast 3,5h innan startskottet.