034A5134
Foto: Rebecca Hansson

Till en början är det inga problem att ge sig ut på det tilltänkta löppasset, inte ens om det är kallt och regnet öser ned. Motivationen finns bara där, men varför är det så svårt att hålla motivationen uppe året om? I den här serien inlägg har jag tänkt hjälpa dig att komma igång/återuppta din löpning och hålla den vid liv utan att lusten avtar.

Första steget är att fatta beslutet “Det är dags. Jag har bestämt log för att ta tag i träningen en gång för alla och hålla den bestående”. Andra steget är att göra detta beslut/tanke till en handling. Oftast brukar inte det vara några problem till att börja med, men ju längre tiden går desto mer avtar motivationen och träningen rinner ut i sanden. För att lyckas ändra dina vanor, få in de nya rutinerna och skapa den nya livsstilen som du fantiserar om krävs betydligt mer. Vad som krävs är att du lägger upp träningen på rätt sätt för att inte tappa den där motivationen efter en kort period. Om du bestämt dig för att hålla löpningen vid liv, år efter år, krävs det inte bara ett genomtänk och ett varierat upplägg utan också stark motivation på både kort och lång sikt samt skadeförebyggande åtgärder. I denna bloggserie kommer jag att dela med mig av tre huvudstrategier för att hålla löplusten vid liv, år efter år.

De tre huvudstrategierna är:

Träna rätt. En långsiktig träningsplanering med 3 nyckelpass i veckan gör att du utvecklas som löpare oavsett vilken nivå du ligger på idag. Du får variation och gör på så vis din träning rolig på lång sikt. I denna del kommer du att få lära dig hur du lägger upp din löpträning både på kort och lång sikt.

Var motiverad. Vissa dagar bara orkar man inte ge sig ut och du kommer med den ena ursäkten efter den andra. Dessa dagar är oundvikliga och inträffar hos oss alla, ursäkterna trillar in och soffan vinner. I denna del kommer du att få konkreta tips hur du ska bemästra dina hjärnmonster och hitta tillbaka motivationen. Både akuta situationer men också på längre sikt.

Undvik skador. Vad vi ofta glömmer är att ta hand om våra kroppar och stärka dem innan skadan är skedd. I denna del kommer du att få råd på hur du ska undvika skador och sjukdomar på bästa sätt.

 

Vad tror ni? Kommer detta bli en bra bloggserie?