Elektroniken följer alltid med. När man tränar, springer en runda i skogen, cyklar till jobbet eller promenerar på fjället. Det följer alltid med en mobiltelefon, en del har också hälsoarmband, surfplattor, gps och andra saker. Ni, som jag, är så klart rädda om elektronikprylarna. De är kostsamma att fixa eller byta ut. Därför kommer här en lista på vad man kan göra för att försäkra sig om att främst telefonen men även andra saker håller i ur och skur.

Stöttåliga skal

En av de bästa tillbehören till telefonen när man ska vara aktiv är att skaffa ett skal som tål lite mer. Det finns tonvis med skal som är stöttåliga och till och med vattentåliga. Åker en smarttelefon ner i backen eller en sten kommer glaset att krossas och reparationskostnaden kan ofta vara så dyr att det är lika bra att köpa en ny telefon.

Bra hörlurar

Man kan få briljant fokus och fart med rätt musik i lurarna. Men dåliga hörlurar förstår också ett annars bra träningspass. Köper man hörlurar för 200 kronor kommer man få det man betalar för: dålig bas, taskig passform och kass hållbarhet. Köp hörlurar med en öronkrokar och de som tål vatten och svett. Jag skulle föreslå att man lägger över en femhundring på ett par bra hörlurar som sitter bekvämt. Om man vill slippa sladdarna finns det bra bluetooth-hörlurar med eller utan handsfree-funktion.

Vattentät ficka

Ska man ta med ömtåliga saker i fuktigt väder eller ute på havet kan man rädda elektroniken från ett blött öde med en vattentät plastficka. Du kan inte använda telefonen, batterier, surfplattor och liknande medan den är i påsen om påsen skulle plumsa i havet är elektroniken säker. För dem som ska vandra på okända marker är det toppen. Vem vet när det dyker upp en myr? Det finns också helomfattande vattentäta skal som gör att man kan använda telefonen medan den är skyddad.

Telefonval

Det kanske inte är realistiskt att byta telefon bara för att man gillar att vara utomhus, men står man och avväger om det är dags att skaffa en ny kan man fundera lite extra på vilken modell man använder. Är du en utomhus- och friluftsmänniska kan du lätt komma på vilka fördelar du vill ha med din telefon:

  • bra batteritid

  • dammtålig

  • vattentålig

  • stöttålig

  • bra kamera

Alla gillar kanske inte att dokumentera sina träningsrundor och tävlingar, men många av oss tycker det är kul att dela med sig på sociala medier och då blir en bra kamera upprioriterat. Batteritiden är nog det viktigaste. Använder du telefonen under träningen, för att lyssna på musik eller spara distans och liknande i appar, ska du inte behöva ladda telefonen efter varje pass.

Runbo F1 är en testvinnande telefon som enligt testfakta.se sägs vara toppen för dem som vill ha en lite tåligare mobi.

Dammfritt

Ta hand om elektroniken. Man måste vara försiktig med sina prylar, även om de är stöttåliga. Efter en slaskig tur i skogen torkar man av mobilen eller gps:en och låter dem ligga framme på en öppen yta för att lufttorka. Öppna eventuella luckor och ta bort skal så du inte stänger in någon fukt. Om någon pryl blir stående på en hylla under längre tid ska du damma av den varje vecka. Dammpartiklar söker sig genom minsta springa och kan i slutändan förkorta produktens livslängd om det byggs upp för mycket damm.

Batterier

Om du behöver ta med dig batterier ut i vildmarken (kanske till radion i stugan eller nåt) är det viktigt att man skyddar dem från väta. Här får man användning för den vattentäta plastfickan! Och jag tror att alla redan vet, men det borde nämnas, att man aldrig ska slänga trasiga eller urladdade batterier i skogen! De innehåller farliga kemikalier och ska återvinnas.

Powerbanks

Vill du förlänga livet till din telefon, bluetoothhögtalare, surfplatta, gps, eller vad det nu kan vara, är en powerbank ett bra alternativ när man är utan strömuttag. Powerbanks har sålt som smör i solsken sen Pokemón Go kom ut i somras. De kommer till med powerbanks med olika designs, styrka och utseende. De har blivit nästan lika mycket ett uttryck för ens personlighet som ens mobilval.

Det finns också elektronikprylar som har laddning som en sidofunktion. En campingkamin från iPhonebutiken konverterar värmen när den används till elektricitet som du kan använda för att ladda upp din iPhone. Du kan vara varm om kroppen, mätt i magen, och leta Pokemóns.

Portabla solceller

Ett annat sätt att ladda batterierna är genom solceller. Det finns mindre varianter som du lätt får med dig även när du försöker packa snålt. En del används främst för att bara ladda upp en telefon eller surfplatta. Men det finns också lite större vikbara varianter som kan ladda upp en laptop efter bara några timmar i solen. Det är rekommenderat att man vinklar solcellerna för att alltid ha dem i direkt solsken. Kan du ladda nära en sjö eller vid snö får du bättre effekt eftersom dessa ytor reflekterar solen extra bra. Det är inte alla solceller som tål snö och regn med tanke på att de har uttag för USB-kablar och liknande. Då får man köpa till regnfodral.

Nu har ni några alternativ till att hålla er uppkopplade ute i naturen och hur ni tar hand om dem som bäst!

(Sponsrat inlägg)