När det kommer till träning så gillar jag variation. Därför har jag också snöat in mig mer och mer på triathlon genom åren då man får en mer varierad träning emot om man bara pysslar med t.ex. löpning. Ett favoritpass inom triathlonträning som är lämpligt att göra inför tävlingssäsong är brickpass. Det är ett pass som består av fler grenar där syftet är att:

  1. träna på växling.
  2. vänja kroppen vid växling.

I detta inlägg får du inspiration till att skapa ett eget brickpass med dina förutsättningar (även om du inte pysslar med triathlon).

Normalt sätt brukar mina brickpass bestå av cykeltrainer där man kan växla 10 min cykel med 10 min löpning bestämt antal gånger. Ibland kan jag cykla en runda utomhus för att snabbt svepa om till löparskor och springa 5-15 min direkt efter. Eller som nu på sommaren när det är varmt i vattnet, då kan jag utföra egna små triathlon hos mina föräldrar som har sjötomt.

Även om du inte pysslar med triathlon så är det väldigt roligt och varierande. Tiden svischar förbi så testa gärna det någon gång om du tycker att tiden står still när du tränar.

 

Förslag på ett brickpass

Uppvärmning: 5-10 min lätt aktivitet. Jogg, cykel, simning, rodd, crosstrainer… Du Bestämmer själv, se bara till att ”bli varm i kläderna”.
Pass: Välj ut 2 (eller 3) konditionsformer som du vill skifta mellan. Förslagsvis cykling och löpning.
– Varv 1: Cykla 20 min, löp 5 min
– Varv 2: Cykla 15 min, löp 10 min
– Varv 3: Cykla 10 min, löp 15 min
– Varv 4: Cykla 5 min, löp 20 min
Nedvarvning: Valfritt men se till att kom ned i puls lugnt och fint.