Inlägg i samarbete med Jessica Fast.

Inom alla sporter eller träning är det viktigt med förebilder. Hur många tennisspelare har inte sett upp till Björn Borg och inspirerats av hans sätt att träna och spela? Detsamma gäller löpning. En som i många år varit en stor inspirationskälla för alla som tycker om att springa både korta och långa distanser har varit den fenomenala löparen Usain Bolt. Det var nog många som följde hans sista framträdande i augusti och beklagade att denna suveräna idrottsman inte längre kommer att återfinnas på tävlingsbanorna. Men tack vare sin framgång och sitt vinnande sätt kommer han alltid vara en förebild för många vilket gör honom till en perfekt frontfigur i många sammanhang, något som bland annat Poker Stars insett.

Men vad är det som gjort att Usain Bolt har lyckats så bra och funnits med i toppen i så många år? Vad i hans träning och tänkande kan vi själva ta med oss när vi ger oss ut i löparspåren?

Bara det att han rent fysiskt inte har samma förutsättningar som majoriteten av sprinterlöpare säger mycket. Hans längd ansågs från början vara ett hinder – de flesta sprinterlöpare är korta – men det visade sig senare vara en styrka. Bolts långa ben ger honom ett långt, effektivt löpsteg. Där andra elitlöpare behöver 45 steg för att löpa 100 meter behöver Bolt bara 40. Så när du tänker att du inte har de rätta fysiska förutsättningarna för att bli en bra löpare på din utvalda distans, tänk om. Tänk istället på hur du kan träna för att nå dina mål och stärka dina svaga sidor. I Bolts fall handlar det mycket om att fokusera på att stärka lårmusklerna för ökad explosivitet, samt om att träna bålstyrka för att hålla sin skolios i schack.

Samma inställning är viktig för kosten. Det kan vara lätt att tänka att för att lyckas måste man slaviskt följa ett visst kostschema. En god kost är naturligtvis en viktig grundbult i varje framgångsrikt träningsupplägg men lyckas man inte hålla sig till den alla årets dagar är det inte avgörande. Det är viktigt att inte tappa modet eller inspirationen bara för att man släpper på disciplinen och äter onyttigt under någon dag. Se återigen på Bolt. Under OS i Peking åt han hellre chicken nuggets, (och ganska många om man ska tro ryktena) än den mer hälsosamma kinesiska maten, men det hindrade honom inte från att göra bra ifrån sig. Sedan är det givetvis en sanning med modifikation. Bolt älskar skräpmat men håller självklart en näringsriktig och sund kost under träning och tävling.

Det kanske främsta vapnet i Bolts framgångssaga har dock varit hans inställning till sitt tävlande. Den inställningen har många gånger kritiserats för att vara för nonchalant, åtminstone i början av hans karriär. Det skapade även tumult under en tävling i hans ungdom där han hellre gömde sig än förberedde sig inför tävlingen. Men just denna distans och självinsikt är viktig i all träning. En fanatisk och enkelriktad träning gynnar ingen. Det ökar risken för skador, sätter för stor press på individen och skapar en dålig grund för fortsatt utveckling. Se bara på hur Usain Bolt under sin barndom och sin tidiga karriär valde att träna andra sporter som cricket och fotboll, vilket gav honom en mer allsidig och framför allt roligare träning. För att minska skaderisken löper han gärna på gräs för att gå över till hårdare underlag närmre tävlingarna. När han får frågan om vilka tips han har för att man ska lyckas utveckla sin löpning poängterar han att man genom att gå med i en löpgrupp och att ta hjälp av någon kan utveckla sina svagheter till styrkor. Dessutom kan man få tips från dem man tränar med.

Vid all löpträning finns risken att vi nöter i spåren timme ut och timme in av ren slentrian, vilket ger en ensidig träning som även kan kännas dödande mentalt. För oss svenskar är cykling, som är mitt gift, och spinning vanliga komplement till löpträning och att komplettera med annat ger dig bättre förutsättningar att lyckas, oavsett om du satsar på marathon eller vill bli snabb på kortare distanser. När jag kollat hur Bolt tränar så är det mycket gym och styrkeövningar och det är något som jag tror många löpare glömmer bort. Ökad styrka minskar skaderisken och det ger även mer kraft i steget, även om långdistanslöpare inte behöver samma explosivitet i spåren eller samma muskelmassa.

Det sägs ofta att positivt och negativt tänkande har en enorm inverkan på hur väl vi lyckas. Jag ska avsluta med en ytterligare jämförelse med Usain Bolt för att illustrera hur vårt vardagsliv påverkar våra prestationer. Åtminstone verkar det vara vad som hände i Bolts sista framträdande. Att han alltid varit nervös inför tävlingar har han tidigare berättat men under tiden innan friidrotts-VM 2017 hade det hänt mycket i hans privatliv – framförallt påverkade den nära vännen Germaine Masons död honom starkt. Han hade även känningar av en skada i ena låret vilket minskade hans möjlighet att träna som vanligt. Men kanske var det främst viljan att vinna som minskat. Han hade redan sagt att han skulle sluta tävla och även om han sa att han skulle sakna publiken så betonade Bolt att träningen var något han inte skulle sakna. Kanske hade motivationen minskat även om han sa sig vilja vinna sina sista lopp. Motivation gör mycket för prestationen, kanske framförallt på riktigt långa distanser där viljan verkligen måste finnas där för att man ska orka hela vägen. Därför är det viktigt att inte bara träna och äta rätt utan att också fokusera på att minska stress och öka glädjen – både privat och i träningen.