För exakt ett år sedan var jag påväg till Stockholm för att förverkliga min dröm som jag inte trodde att jag någonsin ens skulle vara fysiskt möjligt för mig att kunna uppnå med tanke på vart jag befann mig för 4 år sedan, nämligen att springa ett maraton (Stockholm Maraton). Jag önskar av hela mitt hjärta att jag kunde få vara med om denna upplevelse även iår som jag också hade tänkt men tyvärr sa kroppen ifrån i vintras och min träning har blivit lidande. Därför lyder jag mitt egna motto att “alltid träna med kroppen och aldrig emot” genom att avstå iår. 

Jag vet däremot att många av er läsare ska springa loppet. Därför tänkte jag dela med mig av några tips såhär dynget innan start.

Var positiv. Nyckeln till ett bra lopp är att ha en positiv inställning till det. Går du in i loppet och tror på dig själv kommer också chansen att du gör det att ökas.

Var ute i god tid. Det är enormt många som ska springa loppet och det kan ta lång tid att t.ex. gå på toaletten, hämta nummerlappar m.m. Se därför till att vara på plats i god tid. Du vill hellre vara för tidig än för sen.

Spring smart. Planera din strategi för loppet i förväg och var noga med att håll den. Lägg hellre in en slutspurt om du klarar av det. Ett tips är att dela upp loppet i olika block för att lura hjärnan så att det känns som en kortare tid. Jag själv brukar dela upp sträckan i 5 block. En uppvärmning första 2 km och därefter delar jag upp det per 1 mil.

Håll tempot. Gå inte ut för hårt och håll ditt inplanerade tempo och plan. Låt dig inte frestas av att haka på någon annans tempo!

Ladda med energi. Drick och ät lite mer kolhydrater än vanligt för att ladda kroppen med energi. 2-4 timmar innan själva startskottet äter du en liten kolhydratrik måltid (500-1000 kcal) och timmen innan något lätt kolhydratrikt (t.ex. bröd, energikakor).

Lugna nerverna. Försök slappna av och få en god natts sömn. Sömn är jätteviktigt för att kunna optimera din prestation under själva loppet.

Återhämta dig. När du väl har gått i mål är det jätteviktigt att du återhämtar kroppen med både äta och dricka, även om det inte känns speciellt lockande just då!