Tro det eller ej men ibland så kan vi här i Sverige också få riktigt varma dagar under sommaren, om inte annat så är det många som tar sig söder ut för att stilla sitt begär av sol och värme. Vilket bara är bra! Många med ledproblem (inklusive mig själv) mår speciellt bra av sol och värme, detta för att solen ger oss D-vitamin. D-vitamin gör oss dessutom pigga och glada. Så ta vara av de soltimmar vi faktiskt har här i Sverige!

MEN vi ska heller inte glömma att sol och värme kan vara extremt farligt också. För mycket sol och värme kan ge torka ut dig och ge dig solsting/värmeslag, vätskebrist, hudcancer m.m.

  • Våra kroppar avger alltid värme och om den inte gjorde det skulle vi bli överhettade inom några timmar. När vi blir för varma svettas vi för att kyla ned kroppen genom att värme används.
  • Värmeslag (eller solsting som det också kallas) uppstår när kroppens förmåga att kyla ned sig slås ut. Detta brukar vanligtvis uppstå när du anstränger dig hårt där det är väldigt varmt. Kroppstemperaturen går över 40 grader, du får ont i huvudet, mår illa, blir yr och mår allmänt dåligt. Drabbas du av detta är det viktigt att du får vård omgående och kyls ned med kall dusch eller blöta handdukar samt förflyttas till en sval plats.
  • Ska du träna där det är varmare än vad du är van vid, t.ex. på din utlandsresa på semestern (eller en svensk värmebölja), börja då försiktigt!! Detta för att din kropp ska få bänka sig vid det nya klimatet och på så vis blir risken för värmeslag mycket mindre. Ett tecken på att kroppen börjar vänja sig är att du börjar svetsar mer och tidigare under passet.
  • Var extra försiktig med platser där det är hög luftfuktighet och varmt på samma gång. Svetten avdunstar då inte lika lätt och avkylningseffekten blir inte lika effektiv.
  • Vätskebrist är för de flesta inga konstigheter. Under de varma dagarna ska du helt enkelt vara extra noga att dricka ordentligt och vara uppmärksam om du kissar mer sällan än normalt. Barn drabbas lättare av uttorkning så var noga med att hålla ett extra öga på dem. Är det riktigt varmt kan du dricka vätskeersättning så att du får upp halterna av salter och elektrolyter i kroppen.
  • Sist men inte minst är det viktigt att skydda vår hud mot uv-strålarna. Ta det för vana att smörja in dig med solkräm varje morgon. Ska du idrotta/träna och svettas eller bada är det bra att använda solkräm för sport och/eller badaktivitet. Annars försvinner skyddet fort.

Seså, ut och njut av soltimmarna nu!