lucka15En riktigt julig löpkalender är en julkalender för dig som älskar att springa, oavsett nivå. Nybörjare som mer erfaren. Varje lucka kommer att innehålla något löprelaterat. Det kan vara allt från tekniktips eller träningspass till tips på prylar. Hashtagar du dessutom din lucköppning på instagram med #enriktigtjuliglöpkalender är du med och tävlar om fina julklappar. Ju fler hashtagar på olika lucköppningar, desto större vinstchans.

Vissa föredrar löpband vintertid, andra inte. Jag tillhör den skaran som tar till löpband i absolut kris, dvs. om det är extremt oväder ute eller kallare än -15 grader. Efter många års löperfarenhet har jag lärt mig att förbereda löprundan efter alla sorters väderförhållanden, och här är några enkla knep jag tänkte dela med mig av:

LÖPNING I SNÖ

  • I snö är det en fördel att aktivt dra upp foten från marken istället för att skjuta ifrån. Detta för att undvika att halka.
  • Det är en fördel att ha dubbade skor och inte brodd man drar på skon. Brodden man drar på skon brukar det oftast fastna snö i och bilda som en stor klump under skon, detta är både oskönt och extremt halkigt.

LÖPNING I UNDERKYLT REGN

  • Värm upp ordentligt hemma för att undvika skador. Ofta kan man vilja hoppa undan snabbt för att undvika vattenpölar vilket kan slita på ljumskar och senor.
  • Rätt klädsel ger underverk i detta väderförhållande. Se till att klä dig i funktionsmaterial, lager på lager och gärna goretex-skor som tål lite tuffare tag. Undvik tjocka kläder som suger åt sig vatten. En blöt kropp blir snabbt nedkyld och kall.

LÖPNING I HÅRD VIND

  • Se till att använda minst en vindavvisande väst/jacka men också gärna tights. Speciellt om det är åt det kallare hållet. Solglasögon kan vara bra för att slippa tårade ögon.
  • När du springer rakt in i motvind, försök att luta dig framåt i en rakt linje från fot till huvud. Lägg fokus på att skjuta fram höften och luta i fotvristen. Det kommer att kännas så mycket lättare! Har du kraftig medvind så försök då att ta korta steg.

LÖPNING VID ISHALKA

  • Korta steget, böj lite på knäna och luta dig lätt framåt. Försök att landa under kroppen med foten för att minimera risken för att halka.
  • Använd brodd! Är det ingen snö funkar även sådana brodd som går att trä på skon.

Ha nu en mysig löptur i kylan!