lucka13En riktigt julig löpkalender är en julkalender för dig som älskar att springa, oavsett nivå. Nybörjare som mer erfaren. Varje lucka kommer att innehålla något löprelaterat. Det kan vara allt från tekniktips eller träningspass till tips på prylar. Hashtagar du dessutom din lucköppning på instagram med #enriktigtjuliglöpkalender är du med och tävlar om fina julklappar. Ju fler hashtagar på olika lucköppningar, desto större vinstchans.

Att springa i kyla är absolut inte farligt, bara du klär dig rätt! Den kalla luften hinner att värmas upp på vägen ned till lungorna, men är det kallare än -15 grader bör du flytta in springturen till löpband eller använda dig av en ansiktsmask avsett för just idrottande vid kyla. Här följer några tips till dig som vill springa i kylan;

  • Klä dig lager på lager, för en tid sedan skrev jag ett inlägg om hur du klär dig höst-/vintertid. Du hittar det här.
  • En bra tumregel för att veta om du har rätt klädsel innan du ger dig ut på löpturen är att du ska småhuttra precis när du klivit utanför dörren.
  • Kom ihåg att dricka ordentligt både före och efter löpturen! När det är kallt är det lätt att man glömmer att dricka vatten för att man inte är tillräckligt törstig, men vi gör av med mycket vätska även om det är kallt!
  • Börja alltid löpturen lugnt när du kommit utanför dörren så att kroppen/lungorna/hjärtat hinner att vänja sig vid den annorlunda belastningen i kylan.
  • Vänta med att stretcha tills du fått av dig våta kläder och har tinat upp dig i ett varmt bad/dusch. Detta för att minimera risk för förkylning då immunförsvaret blir extra utsatt direkt efter fysiskt aktivitet i samband med kyla.

Hoppas att du fick några nya tips att ta med dig till din vinterlöpning!