mars22

Jag är på besök i huvudstaden denna vecka och passade därför på att utnyttja lunchen till att springa en runda i Ursviks fina naturreservat. Där har dom dragit flera olika fina spår i kupparad terräng. Allt från några kilometer med elljusspår upp till 1,5 mil i terräng. Jag sprang den längsta banan, Extreme som var både backig och blöt. Det märktes tydligt att jag lagt mest fokus på cykel nu ett tag för oj vad jobbigt det var med backar, men extremt kul! Och jag vet en som kommer ha träningsvärk i benen imorgon efter alla backar…

Framförallt var det underbart vacker miljö i strålande solsken vilket gjorde att jag nöjt av varje löpsteg. Det är detta som jag älskar så mycket med löpning, det är så lätt att ta med sig på resande fot och så underbart sätt att upptäcka nya platser/miljöer på.

 

Här kommer några tips till backig terräng;

1. Se till att ha en god hållning. Rak och ståtlig. Sträck på dig! Det kanske mest känns jobbigt till en början men i längden kommer det att gynna dig och förebygga skador.
2. Lätta korta steg. Med kortare steg och högre frekvens/kadens på benen känns det både lättare och du spar på muskelstyrkan då det är hjärtat som arbetar.
3. Sänk tempot uppför backen och ”släpp efter” nedför. När backen kommer sänker du tempot och fokuserar på att ha korta snabba steg uppför, det gör inget att det går lite långsammare uppåt. Håll en stadig puls och våga istället att släppa efter nedför för att dra nytta av gravitationen/tyngdkraften.
4. Håll blicken rakt fram och njut av omgivningen. Genom att titta rakt fram håller du lättare en god hållning.