Att variera sin träning är viktigt för utveckling inom all idrott. Likaså löpning. I löpning varierar man träningen med hjälp av intensitet, tid och mängd genom olika typer av pass (t.ex. intervaller eller långpass).

I detta inlägg finner du en ordlista med olika typer av löppass. Enjoy!

Jag får ofta funderingar kring vad de olika passbenämningarna jag använder mig av egentligen betyder, varför/när man ska använda dem och hur de kan läggas upp. Därför tänkte jag faktiskt göra en liten “löppassordlista” här i bloggen. Jag kommer att skriva ett inlägg för varje typ av pass där jag tydligt går igenom vad det är bra för, när man ska använda sig av det och hur man kan lägga upp ett typiskt sådant pass. Nästan som en liten serie. Vad tror ni? Låter det bra?

Nedan finner ni de passtyper jag använder mig av och kommer att gå igenom här i bloggen. Allt eftersom jag har postat inlägg om varje specifikt pass så kommer jag göra rubriken till en länk. Men redan i denna ordlista skriver jag en kort beskrivning av varje pass. Tanken är att jag varje vecka ska posta en ny passbeskrivning i bloggen.

Uppvärmning och nedjogg.
Är till för att förbereda kroppen inför vad som komma skall samt varva ned kroppen för att framförallt undvika skador. Detta kan man göra på många sätt.

Distanspass.
Ditt typiska “vanliga” pass där du springer i ett jämt och inte allt för lätt tempo. Distanspass brukar läggas som mängdträning.

Långpass.
Ett långt distanspass i lugnare tempo som vanligtvis inte brukar springas mer än max 1 gång/vecka.

Backträning/Backintervaller.
En form av intervallträning som sker i en uppförsbacke där du sedan har en gå- eller joggvila nedför. En mycket effektiv styrke- och konditionsträning.

Fartlek.
Är som ett distanspass mellan ungefär 3 till 10 km där du lägger in tempohöjningar i emellanåt efter lust och känsla.

Intervallpass.
Till skillnad från fartlek har intervallpass förutbestämda, snabba och upprepande ruscher med återhämtning emellan varje rusch i form av gång eller joggvila.

Tröskelpass.
Ett tufft pass där du ligger i ett tempo strax under gränsen där du drar på dig mjölksyra. Det är jobbigt men inte dödsjobbigt som intervaller.

Progressivt pass.
Ett pass där tempot (på förutbestämd tid) ökar succesivt under passets gång.

Snabbdistans.
Ett löppass där du springer i ett så högt jämt tempo du orkar hålla hela sträckan.

Återhämtningspass.
Ett extremt lugnt distanspass hos den vältränade eller en promenad för motionären.