maj8
Idag har jag gjort något som jag inte brukar göra, nämligen vara lärare för 80 minuter. Tidigare i mitt liv skulle jag förmodligen svimmat av nervositet. Idag kändes det helt naturligt och var riktigt kul, MEN sjukt ovant. Det är riktigt svårt att stå därframme och försöka förmedla min kunskap på ett sätt så att alla förstår, men av responsen jag fick så tycktes jag lyckas rätt bra. Det jag pratade om var pulsbaserad löpträning, periodisering och hur man bygger upp löpprogram för nybörjare. För jag är löparnörden nr 1 i klassen så vår lärare överlät denna del till mig. Jag vet också att många av er som läser är intresserade av just detta (då jag får mycket frågor) och jag kan avslöja att jag kommer inom kort att sälja webbkurser i detta med fantastiskt öppningserbjudande, så håll utkik! :)

Utöver lektionen jag höll i så hade vi en teoretisk flöjt av en praktisk lektion i plyometrisk explosivitet. Det var intressant, framförallt eftersom jag saknar explosivitet så att det skriker om det. Långdistanslöpare som jag är… Men detta är något Johanna ska jobba upp på mig efter sthlm marathon och fördjupa mig i efter tävlingssäsongen i höst. Det ser jag fram emot! Om det går som jag vill kommer nästa år vara oslagbart rent träningsmässigt för min del!

På kvällen åkte jag iväg för att köra ett kvalitetspass löpning med Friskis som jag var nyfiken på vad det innehöll. Det visade sig vara uppbyggt med en lätt jogg som uppvärmning följt av löpskolning. Själva arbetet var korta flacka intervaller på 8x30sek 2 gånger för att sedan varva ned och stretcha. Jag tyckte det var ganska bra. Något lätt löpskolning ibörjan för min del och för kort uppjogg för att jag skulle komma upp i puls så första intervallen blev lite av en uppvärmning. Därefter höll jag ett snittempo under 4min/km på samtliga intervaller vilket jag är mycket nöjd med då min kropp är ganska sliten med träningsvärk efter förgående veckas formtoppning. Snabbaste tempot jag höll var 3:00min/km (dvs. 19,9 km/h), sinnessjukt!