Många frågar mig vart jag får min motivation till träning ifrån. Därför tänkte jag lista några tips som kanske kan få er att få motivation eller lite extra motivation till den ni redan har. Hoppas det kommer till uppskattning. :)

 

 1. Ha kul! Jag har sagt det innan och säger det igen. Det är extremt viktigt att man tycker att träningen är rolig och inte bara ett måste för att det ska hålla i längden. Prova därför massa olika saker i början för att hitta just din grej DU älskar att träna.
 2.  

 3. Ta det lugnt! En vanlig grej många gör är att de går ut alldeles för hårt. T.ex. börjar med att träna 5-7 gånger i veckan och/eller tar ut sig på varje pass till max. Då blir träningen lätt bara jobbig och man tröttnar jättefort eftersom man heller inte märker något synligt resultat på så kort tid. Börja därför lugnt, lägg träningen på en rimlig nivå. Planera in träningen. Börja med 1-2 gånger i veckan för att bara få in rutinen och låta kroppen vänja sig vid den nya aktiveringen. På så sätt undviker man också onödiga skador som lätt uppstår ibörjan då kroppen är väldigt ovan.
 4.  

 5. Varför tränar du? Det är viktigt att tänka ut varför man tränar och vad man vill uppnå. Det ger också en motivation att nå dit.
 6.  

 7. Mål och delmål. Skriv upp dina mål med träningen på ett papper. Dock är det viktigt att man inte bara skriver “Gå ner 30 kg” utan att man också skriver delmål och även mål inom träningen. T.ex. springa 1 mil under 50 min osv. Har man bara “gå ner 30 kg” så blir det lätt att det känns så långt borta. Därför är det bra och ha delmål också för att inte tappa motivationen. Och varje gång man nått ett delmål kanske en belöning till dig själv passar bra?
 8.  

 9. Träna tillsammans. Då kan ni peppa och motivera varandra! Det är också mycket lättare att komma iväg om man vet att man bestämt träningen med någon just den dagen den tiden. Någon kan vara en kompis, partner, familjemedlem, kollega m.fl. Har du verkligen ingen att träna med finns det alltid folk på gymmet, våga ta kontakt! Ni har ju faktiskt något gemensamt. Träningen! Dessutom är gruppträning enormt peppande och man kan skapa nya träningskompisar via de. Det har jag gjort.
 10.  

 11. Kläder och skor. Det är enormt viktigt med bra skor när man tränar! Speciellt när man springer. Detta för att undvika skador. När det gäller kläder är det inte lika viktigt. Men det är skönare att träna i kläder som är anpassade för träning och roligare av någon anledning tycker jag.
 12.  

 13. Musik. Ladda mp3-spelaren med riktigt bra låtar som gör dig glad/peppad. Då orkar man verkligen ta i det där lilla extra i slutet.
 14.  

 15. Bloggar, tidningar, appar, forum m.m. Kolla runt lite och se om det är något som får dig att motiveras. Det finns en mängd olika att välja på!
 16.  

 17. Vela inte! Bara kör på! Har du bestämt dig en dag att du ska träna så tränar du. Enda anledningen till att ställa in en träning är om man känner sig sjuk/hängig eller är skadad. Det är onödigt och tänka för mycket “ska jag eller ska jag inte?”. Oftast när man kommer igång fylls man på nytt med energi som man inte trodde att man hade. Och man känner sig extra nöjd efteråt.
 18.  

 19. Variera träningen. Att t.ex. bara gå på Power Walks, springa eller träna på gym-delen blir ju extremt tråkigt i längden och enformigt. Så våga prova nya saker och våga variera din träning. Prova gruppass, spinning, simning m.m. och hitta något som du kan tänka dig att variera med. Det finns alltid något för alla.
 20.  

 21. Dokumentera träningen. Det är extremt motiverande att gå tillbaka några månader och se sina framsteg samt statistik på all träning man faktiskt gjort. Jag använder mig t.ex. av funbeat.se. Och dokumentera gärna med bilder också om du har som mål att förändra din kroppsform. Man blir lätt “hemmablind” och ser inte ens framsteg om man tittar sig i spegeln varje dag.