Blogginlägg i samarbete med Vetek.se.

Många säger att siffran som visas på vågen inte är något att bry sig om, att det bara är en siffra och inte säger något om individen. Jag själv säger även det till viss del, iaf i kombination till verktyg som att räkna ut BMI (Body mass index). BMI kan man säga är en formel/uträkning som används som mått för att räkna ut hur vida sund kroppsvikt man har. Dock kan detta vara enormt missvisande. Fett och muskler väger olika mycket, och skulle t.ex. jag vara undernärd skulle jag vara normalviktig enligt BMI. Detta pga att muskler väger mer än fett.

Därför är det inte bra att stirra sig blind på BMI utan också använda andra mått/verktyg, ett exempel kan vara midjemått. Ett sunt midjemått bör vara under 88cm hos kvinnor och under 102cm hos män. Man bör såklart också ta med i beräkning hur lång personen är.

Ett annat sätt är att använda sig av en tanitavåg som även kan räkna ut fettprocent, muskelmassa, vätska m.m. i kroppen. En sådan våg kan kosta allt från 700 kr till 50 000 kr. En våg för 150 000 kr är kanske inte något man har hemma i sitt badrum men det finns bra vågar för någon tusenlapp också. Detta är en bra motivationsfaktor till en sund kroppsvikt.