Löpning under vintertid kan lätt kännas motigt. Det finns därför många fördelar med att springa på löpband när det börjar bli kyligt, mörkt och halt. I dagens lucka listar jag därför några tips på fördelar med löpband.

  • Njut av att kunna springa i shorts och t-shirt, även om det är inomhus! För är det något jag kan garantera är det att det inte är väder för kortärmat och kortbyxor under vintertid någonstans i vårt långa avlånga land.
  • Passa på att titta på film, serie eller tv när du springer långpass på bandet. Är du på gym funkar en bra pod också eller bra musik.
  • Du behöver inte hålla i vattenflaskan när du springer eller ha ett obekvämt bälte/ryggsäck. Var noga med att alltid förse dig med vatten under ett pass på löpband då vi oftast svetsar floder då.
  • På löpband kan du hoppa av när du vill och avsluta passet, det är inte lika lätt att göra under en löprunda utomhus. Därför är det ett utmärkt sätt att våga testa dig själv och dina gränser.
  • Blanda både inomhus- och utomhusträning. När det är halt ute kan du med fördel gå in direkt efter ett längre pass och köra några tempoökningar för att maximera din träning.
  • På löpband kör du med fördel intervallpass då du har stenkoll på både tempo, tid och lutning. Våga testa olika intervallpass!

Vi avslutar med 3 pass som du med fördel kan utföra på löpband, välj ett av passen som tilltalar dig:

10×1 min inklusive styrka. Se till att värma upp ordentligt. Minst 5 min. Kör sedan 10×1 min där du mellan intervallerna utför en planka i 30s, ingen planka får vara densamma så låt fantasin flöda. Innan du ger dig på nästa intervall vilar du 30s.
3×5 min. Se till att värma upp ordentligt, minst 5 min. Kör sedan 3 tempoökningar på 5 min vardera. 2 min joggvila mellan tempoökningarna.
Fartstege: Värm upp ordentligt. Öka sedan hastigheten med 0,5 km/h per minut 6 gånger för att sedan gå tillbaka igen.