Löpning bara växer i Sverige för varje dag som går, allt fler blir medvetna om hur viktigt det är att ta hand om våra kroppar. Vilket såklart är superbra! Något som ofta kommer upp som ämnesområde är pulsklockor. Jag får nästan dagligen frågor om det och därför tänkte jag i detta inlägg skriva en liten guide vad du ska tänka på när du skaffar dig en pulsklocka.

pulsklocka garmin forerunner 620, Polar rcx5
Idag finns det en uppsjö av pulsklockor och priserna varierar allt ifrån några hundralappar till flera tusentals kronor. De enklaste varianterna mäter enbart pulsen och tiden man varit igång. Nästa kliv i prisklassen har klockorna även en eller flera pulszoner och kliver man upp ännu ett snäpp så är klockorna utrustade med GPS, intervallfunktioner, överföring av data till dator, stegfrekvens, personlig coach m.m. Ju mer pengar man lägger på klockan, desto fler finesser får man.

Huvudsyfte

En fråga du kan börja med att ställa dig själv är; Vad ska du ha pulsklockan till? Om du enbart ska använda klockan på gymmet för att köra pass baserat på din puls eller bara vill mäta hur många kalorier du förbränner är det ganska onödigt att köpa en klocka med GPS som mäter distans. Är däremot huvudsyftet med klockan att använda den till löpning så kan det vara skönt att se distansen man sprungit på skärmen, men det är såklart inget måste.

Träningsform

När du har funderat ut huvudsyftet med klockan så är det dags att fundera på vilken ”träningsform” som är viktigast för dig. Är det viktigast med pulsbaserad träning där distansen inte är så viktig eller är det viktigast att veta distansen? Olika märken är specialiserade på olika delar, själv upplever jag att Garmin riktar sina klockor mer åt löpning där distans involveras medan t.ex. Polar satsar mer på pulsen i sina klockor där distansen inte är lika viktig. Detta märks på att garmin har sina GPS:er inbyggda i själva klockorna och att de lägger mycket energi på att det ska gå fort för klockan att hitta kontakt medan Polars flesta klockor har en extern GPS som man får köpa till. Åter igen, vad är viktigast för dig?

Dina behov

Gå igenbommad just dina behov är. Vad vill du att klockan ska vara utrustad med? Om du till exempel mest är ute och smålufsar då och då i behaglig fart utan några direkta tidsmål kanske det passar bäst med en enklare variant där du enbart kan mäta puls, tid och distans. Kanske till och med räcker det bara med ett pulsband som du kan koppla till din smartphone? Om du däremot har lite ambition med löpningen, kanske ska delta i ett lopp och följa ett träningsprogram är det bekvämt att kunna ha intervallfunktion och pulszoner i klockan också. Då hamnar vi i mellanklassen. Sedan finns det ju värstingklockorna som mäter stegfekrens, kadens, vertikal svängrörelse och förutsäger tävlingstider. Är man inte insatt i löpekonomi så är detta högst troligt något du inte kommer att ha nytta av. Det finns också klockor som är lämpade för multisport, dvs. pass/tävlingar där man växlar mellan olika träningsformer. Mest vanligt är simning, löpning och cykling.

Mina tips på pulsklockor

Polar FT4 – Passar dig som vill träna på gymmet, ha koll på din puls samt antal förbrända kalorier. Distansen är inte viktig.
Garmin Forerunner 110 – Passar dig som gillar att röra dig utomhus och ha koll på distansen. Du gillar att jogga i behagligt tempo och utför sällan intervaller eller följer färdiga passbeskrivningar.
Garmin Forerunner 220 – Passar dig som har ambitioner med din löpning, kanske vill delta i ett lopp och förbättra din tid med intervaller och pulszoner.
Garmin Forerunner 620 – Passar dig som har höga ambitioner och gillar att nörda ned dig i datasiffror. Du har koll på vad stegfrekvens, kadens m.m. är och vill ständigt förbättra din löpekonomi. Du tränar smart/periodiserat och gillar variation på passen.
Polar V800 – Passar dig som multisportar eller utövar triathlon.

Jag hoppas nu att denna lilla guide gav dig något och om du skulle ha något ytterligare att tillägga eller tipsa läsarna om är du varmt välkommen att skriva ned detta i en kommentar till inlägget. :)