Det ska bli riktigt spännande att dra igång utmaningen Move. Nourish. Belive. och börja reflektera kring de olika frågeställningarna under de olika områdena. Jag älskar sådant här, det är lite min grej att skriva om mina tankar. Så utmaningen passar ju verkligen som handen i handsken. Först ut är området Move, det vill säga rörelse. Nu kör vi! Är du med mig?

me1Foto: Rebecca Hansson

Varför lever jag ett aktivt liv? Jo, av den enkla anledning “för att jag kan!”. För 3 år sedan led jag nästan dagligen av skyhög feber (runt 40 grader), enorma smärtor i leder och extrem övervikt som i sin tur ledde till sömnlösa nätter och sjukskrivning. Då var varje dag en kamp att bara ta sig upp ur sängen på morgonen och att kunna röra mig var inte alls en sådan självklarhet som det är idag. Den allra största anledningen till varför jag väljer ett aktivt liv idag är alltså för att jag vill kunna ha en funktionell vardag utan smärta. Jag vill kunna vakna upp på morgonen helt utvilad, full av energi och kunna klara av att arbeta en hel arbetsdag för att sedan även ha massa energi kvar på eftermiddagen/kvällen till att göra saker jag tycker är roligt. Jag är så enormt tacksam över att idag kunna röra min kropp obehindrat. För 3 år sedan fanns det inte på min världskarta. Jag har lärt mig att uppskatta min kropps egna motor och det den ger mig dagligen. Jag har också fått inse hur fantastisk kroppen är och hur stor betydelse det har att den mår bra.

Idag är min kropp min bästa vän och vi har en fantastisk relation tillsammans. Förut var vi oense och tampades dagligen. Man kan säga att jag idag lever min dröm genom min kropp. Jag jobbar med mitt största intresse som är träning, hälsa och att inspirera/motivera andra till att göra hållbara förändringar i deras liv till en hälsosammare livsstil. När jag inte gör det tränar jag min egna kropp med crossfit och löpning. Och för att transportera mig mellan dessa punkter använder jag 99% av tillfällena cykel eller gång. Så ett aktivt liv vill jag nog påstå att jag lever idag, minst sagt och utan det skulle jag vara den person jag var för 3 år sedan, då jag levde ur min sjukdom. Ett aktivt liv är bokstavligen livsnödvändigt för mig.

Men vad är ett aktivt liv egentligen? I min värld behöver man såklart inte vara som jag, den där hurtisen som tränar flera dagar i veckan och som dessutom har ett jobb som innefattar mycket rörlighet för att platsa in i profilen aktiv livsstil. Nej, det spelar egentligen ingen roll vad du arbetar med utan det som spelar roll är vad du gör på din fritid. Det vill säga, hur tar du dig till jobbet eller affären? Brukar du ta trapporna eller hissen? Vad är söndagsnöje för dig? Det är de små valen i vardagen du behöver göra som avgör hur aktiv livsstil du har. Tar du cykeln till jobbet/affären, trapporna istället för hissen och kanske väljer att plocka svamp ute i skogen en söndag istället för att sitta framför datorn? Ja, då skulle jag vilja påstå att det är en aktiv livsstil och det är något alla kan skapa! Och tro mig, det gör skillnad!

Varför lever du ett aktivt liv och vad har det för fördelar hos dig? Skriv och dela med dig kring dina tankar. :)