Idag körde vi en spontan dagsutflykt till vackra Sjötorp och dess slussar kombinerat med att simma Göta Kanalsimmet. Detta är ett simlopp som går i Göta kanal och kanalen stängs av under loppets gång. Så vi tänkte att det kunde vara en kul grej att kunna bocka av på ”att-göra-listan innan vi dör”.

För dig som önskar den korta versionen; Det var ett riktigt roligt och välarrangerat lopp, det var superkul att få ta sig upp vid slussarna och springa en liten bit för att sedan dyka i kanalen igen och fortsätta simmandet. Dessutom simmade jag in ett PB på 34 minuter. Tjohooo!

Från början var tanken att vi denna helg skulle delta i Görslitet (triathlon) här på hemmaplan, men efter att ha tittat på väderprognoser (som visade åska/ösregn) var vi inte sugna på att delta längre, det räcker med 2 lopp i ösregn denna sommar (Vansbrosimmet och Varberg Sommargiro). Dessutom har Tomas känt av knäna och jag lederna de senaste dagarna, så vi fick tänka om lite.

Jag har tidigare i år sett Göta kanal simmet i sociala medier och varit sugen på detta. Så jag kollade väderprognosen under dagen som skulle visa betydligt mycket bättre väder än i Karlstad. Sagt och gjort, det var bara att packa väskan och åka mot Sjötorp!

Mitt mål med Göta Kanalsimmet 2017, 1550m

Eftersom det blev en spontan grej med efteranmälan hade jag inga större mål med loppet. Förra simloppet (Karlstadsimmet) gick ju inte så bra så målet blev att hitta en bättre känsla och flow än då, samt ha en trevlig upplevelse såklart!

Mina förutsättningar

Nu efter Vansbrosimmet har jag fått upp glädjen med att simma igen, så det är jätteroligt! Därför har jag även fått in fler simpass i veckan än tidigare. Mellan 1-3 pass/vecka vilket också tycks ha gett bättre resultat även på träning.

Raceplan

Ta det lugnt och ligga bakom några till första slussen för att se hur de tog sig igenom ”hindret” upp på land och ned i vattnet igen. Därefter köra mitt egna race och nära vänsterkanten hela tiden. Jag tänkte också på att försöka ta lite hårdare armtag med högre frekvens.

Raceday

Bilen rullade hemifrån vid 12.00 då starten inte skulle gå förens vid 17.30 på kvällen. Väl framme i Sjötorp sken solen och det var helt fantastiskt väder. Vi åt cesarsallad på en restaurang precis intill slussen. Riktigt gott och trevligt. Vi kunde även se båtar som slussade vilket var mysigt. Efter den lite sena lunchen begav vi oss för att efteranmäla vid Båtklubben lite längre bort, där mötte vi ett gäng pratglada funktionärer som verkligen brann för sitt uppdrag. Det var roligt att se!

Efter anmälan var det dags att gå till starten, vi gick dit och satte oss i gräset en stund. Ca 20 min innan start krälade vi i våtdräkterna och gjorde oss redo för start. Starten kunde ske från kanten eller i vattnet, det var valfritt. Vi valde att starta från vattnet. Det kändes mest tryggt.

 

När startskottet väl sköt så var det riktigt trångt med simmare, det blev många sparkar innan man hittade sin plats i ledet så att säga. Men när jag väl hittat det så flöt det på riktigt bra, idag var det en sådan dag som jag kände mig start. Jag simmade på kalasbra och såg till att ligga efter några stycken som planerat fram till första slussen för att se hur ”övergången” skulle gå till. det var riktigt roligt att få komma upp på land och springa lite för att sedan dyka i kanalen igen. Med ens blev jag sugen på swinrun, något som jag egentligen funderat på att testa i flera år men aldrig kommit mig för att göra. Men nästa år, då ska det bli av!

Resterande delen av loppet körde jag på mitt eget race, det gick superbra bortsett från lite håll vid 1000 meter, men det brukar jag få ibland så det var inget konstigt. Väl i mål mötte jag en glad och nöjd sambo, han var nöjd både över sig själv och mig då vi båda slog PB på distansen. HURRA!

Tiden för mig blev 32:58 minuter!