Det är nu lite mer än 1 vecka sedan som jag genomförde Ironman Kalmar och redan dagen efter var jag så taggad/pepp på att få börja träna igen, framförallt springa. Vilket är sjukt bra eftersom nästa mål/fokus är New York Marathon den 4 November! Och vet ni? Det är bara 70 dagar kvar till denna fantastiska upplevelse. Tjohooo! I detta inlägg tänkte jag dela med mig av hur jag tänker lägga upp höstens träning inför detta. Enjoy!

Styrketräning för löpare

De senaste halvåret har det blivit extremt dåligt med styrketräning eftersom fokus då har legat på distansträning inför Ironman istället. Därför har jag till och med börjat få ett sug till att kliva in i gymmet och få träningsvärk igen. Hur stört är inte det? Jag som alltid har ogillat gym/styrketräning något kopiöst mycket. Fokus kommer därför att ligga på att stärka kroppen med mycket basövningar och övningar som innefattar ett ben. När man springer så har man ju inte 2 ben i marken samtidigt, så varför inte träna styrkan med enbensövningar? Dessutom ska mycket fokus självklart även ligga på bål/core och en stolt hållning. Jag tänker mig 2 styrkepass/vecka fördelat på ett pass med fokus överkropp och ett med underkropp.

Träningsprogram för maraton

Hela detta år har jag sprungit långpass varje söndag, minst 90 minuter och max 3h men vanligtvis 2h med/utan tempoökningar. Utöver det har jag sprungit 2 pass till, 1 tröskelpass och ett distanspass. Jag har också sprungit 2 maror i år (Rom maraton och Ironman). I och med detta har jag en bra grund. Så nu i höst tänkte jag lägga till ett intervallpass/vecka istället för distanspasset och se vad som händer, förutsatt att kroppen är pigg och återhämtad (min sjukdom gör att min återhämtning är mycket längre än andras). Det blir alltså 3 löppass/vecka som innan. Ett intervallpass ELLER distanspass, ett tröskelpass och ett långpass.

Alternativ träning

En dag i veckan tänker jag cykla eller simma eftersom det är bra med variation. Nu på hösten går det bra att cykla ute men framåt vintern kommer det att bli spinningpass ELLER cykeltrainer med zwift hemma i källaren. Simma gör jag i simhallen. Jag kommer också försöka att yoga minst 1 dag i veckan, bara för att det är så skönt!

Hur ett typiskt veckoschema kommer att se ut:

Måndag: Vila
Tisdag: Löpning, intervaller
Onsdag: Styrketräning, överkropp
Torsdag: Löpning, tröskelpass
Fredag: Styrka, underkropp
Lördag: Alternativ träning
Söndag: Löpning, långpass

Hur kommer din träningsplan att se ut i höst?