Jag äger måååånga löparskor, ändå är det lika jobbigt varje gång det är dags att kasta ett par. Alla par är unika och har sina historier så att säga. Speciellt de jag sprungit minnesvärda lopp i eller skor som man bara flyger fram i på intervallpassen. Hur som helst har alla skor ett bäst före datum, men när är detta? I detta inlägg tänkte jag ge dig mina tips/råd kring när det är dags att byta löparskor och slänga de gamla.

Idag var det dags för mig att slänga mina absoluta favoritskor för längre distanser, ASICS Noosa FF. Ett par skor som inte bara är fruktansvärt snygga utan också både lätta och är väl dämpade. Trots att jag har 2 andra Noosa FF skar det lite i hjärtat, jag har ju ändå sprungit många minnesvärda stunder i dessa (t.ex. Ironman Kalmar, Rom marathon m.fl.). Det är lustigt det där…

MEN det finns faktiskt ett bäst före datum på alla skor, vare sig man vill acceptera det eller inte. Efter det ökar skaderisken eftersom både skons dämpande effekt och stabilitet försämras…

Några tips/fakta på när det är dags att byta/slänga löparskor

  • Ett par vanliga löparskor kan du normalt springa 100-150 mil innan det är dags att byta. Därefter börjar dämpningen och stabiliteten i skon ge vika.
  • Om du inte använder skorna så ofta bör du ändå byta skor 1 gång varannat året då gummit är en färskvara, dock bör du inte låta dem ligga i mer än 1 år innan du använder dem.
  • Om du älskar att springa och springer flera dagar i veckan rekommenderar jag att ha några skor att variera mellan varje vecka. T.ex. ett par distansskor och ett par intervallskor så att skorna hinner att “vila” mellan varje tillfälle. Dessutom sliter du inte ut skorna lika fort innan du behöver byta.
  • Bara för att skorna nått sitt “bäst före datum” betyder det inte att de är oanvändbara, själv brukar jag använda dem som vardagsskor att gå promenader med hunden i tills de är helt utslitna.