Jag får väldigt ofta förfrågningar om vad folk ska tänka på som nybörjare precis när de börjar att springa. Så nu tänkte jag dela med mig av mina bästa nybörjartips som baseras på min kunskap och erfarenheter. Om du har några värdefulla tips att dela med dig av till nybörjare får du jättegärna dela med dig av dem i form av en kommentar till detta inlägg. :)

Har du något annat du vill att jag specifikt ska skriva/tipsa om i andra inlägg? Låt mig veta i så fall genom att skriva det i en kommentar till detta inlägg.

5 nybörjartips i löpning

Invistera i ett par riktiga löparskor.

Det första du bör göra INNAN du drar igång med din löpning är att se över dina skor. Skor är nämligen oerhört viktigt när det kommer till löpning och då framförallt rätt sorts skor som passar just dina fötter. Att löpa ger en otroligt stor belastning på kroppen som den tidigare inte är van vid, man brukar säga att belastningen blir 7-10 x sin egna kroppsvikt vid varje fotnedslag. Då kan ni tänka er vad tungt det blir för t.ex. knän som inte är vana vid det? Och speciellt om man bär på några extrakilon. Alla är dessutom byggda olika så skorna ska anpassat utefter hur du belastar dina fötter, dvs. om du ett pronerande supinerande eller neutralt löpsteg. Idag är dom allra flesta sportaffärer kunniga inom detta och du kan få hjälp med att prova ut ett par skor som passar just dig och dina behov vilket är något jag rekommenderar att du gör om du är osäker på vilket löpsteg du har.

Gå inte ut för hårt.

Det allra vanligaste man gör som nybörjare är att man går ut för hårt. När du börjar så springer du allt vad du har vilket leder till att du orkar inte hålla detta tempo speciellt länge och du ger upp, det känns bara hopplöst/dödstråkigt/dödsjobbigt och du lägger löpningen på hyllan. Det kan också vara så att allt fungerar bra och du kör på men efter någon vecka så kommer en skada istället och du tvingas bryta upp. Detta beror på att leder, senor och muskler inte är vana vid påfrestningen och sedan när skadan är läkt så är det svårt att komma tillbaka. Börja istället med att hitta en rutin i vardagen, avsätt tid för fysisk aktivitet som till en början är väldigt lätt. T.ex. promenader 3 dagar i veckan för att sedan smyga in löpningen under dessa promenader. Tillslut så blir det löppass istället.

Mjukt underlag.

Det kanske är lättast att bara snöra på sig skorna och bege sig ut på cykelvägarna precis utanför ditt hus, men tänk på din ovana kropp! Som jag nämnde tidigare blir belastningen väldigt hård och det stummaste underlag vi kan springa på är just asfalt. Leta istället reda på ett joggingsspår nära dig eller varför inte härliga skogsstigar? Dessa är mycket mjukare och bidrar med stötdämpning och på så vis minimeras skaderisken.

Kompletteringsträna.

Det är oerhört lätt att vara för ivrig i början med löpningen och gå ut för hårt. Då kan man kompletteringsträna istället för att bygga upp konditionen på ett skonsamt sätt för leder och ligament, speciellt om man har några extra kilon att bära på. Kompletteringsträningen kan bestå av t.ex. spinning eller simning. Kompletteringsträning kan också vara att stärka kroppen i form av styrketräning. Det är oerhört viktigt att ha en god hållning i löpningen för att inte snedbelasta kroppen (vilket på sikt ger skador). Det behöver inte vara någon avancerad träning på gym involverad massor av maskiner och vikter. Nej, det räcker gott och väl med egen kroppsvikt då det vi vill är att stärka coremuskulaturen för att få en stark och ståtlig hållning. Det kan t.ex. vara reversed crunch, rygglyft höftlyft m.m.

Lyssna på din kropp.

Det är oerhört viktigt att lära sig lyssna på sin kropp. Jag brukar säga att jag alltid tränar med kroppen och inte emot, genom att göra detta så blir det aldrig tråkigt att träna eller så jobbigt att jag aldrig vill träna mer. Dessutom skonar jag kroppen från onödiga skador.

Boka tid med en löpcoach.

Det kanske låter jättekonstigt att anlita en löpcoach när du inte ens “kan” springa? Men sanningen är att det är ju faktiskt just då du behöver det som allra mest för att kroppen inte ska ta skada. Löpcoachen besitter kunskap och erfarenhet att kunna hjälpa dig att nå dina mål med löpningen på ett skonsamt sätt för kroppen. Du minimerar skaderisken oerhört mycket och du behöver inte ens fundera på hur du ska nå dina mål. Faktum är att det är betydligt vanligare än vad man tror att nybörjare som inte kommit igång med att springa anlitar en löpcoach just av denna anledning, för att de vill lyckas och inte gå sönder. Jag håller till i Karlstad och Stockholm, så om ni vill boka mig finner ni uppgifter här. ;)