Majoriten av mina klinter som kommer till mig är intresserade av löpning och springer regelbundet eller vill komma igång. Bland dessa klienter är det många kvinnor som söker upp mig med just frågan om och/eller när de kan börja springa efter graviditet. I min bloggserie “löpning efter graviditet” på 2 delar skriver jag hur du på lämpligt sätt ska komma igång/återuppta löpningen efter din graviditet.

I detta inlägg svarar jag på frågan “Kan jag springa med diastas/delade magmuskler?”

Till frågan, kan jag springa med en diastas/magmuskeldelning? Såklart du kan göra det, men frågan är snarare hur bra det är. Om du har en diastas/delning av magmusklerna, dvs bindväven mellan de raka magmusklerna på magen (de som kan ses som 6-pack) är uttöjda, saknas i regel bukstöd.

Börjar du springa trots delade magmuskler/diastas utan detta stöd från din core kan komplikationer uppkomma så som ländryggssmärtor, ont i bäcken, läckage m.m. Detta är alltså ett tydligt tecken på att corestyrkan inte är tillbaka. Därför skulle jag inte rekommendera att springa med diastas/delade magmuskler utan jobba med att återfå bålstabiliteten först. Om du inte vet om du har en diastas/delade magmuskler finns det enkla metoder att göra detta på egen hand hemma.

Skulle det däremot vara så att det funkar att springa trots diastas, du känner dig precis som innan graviditeten, skulle jag först rekommendera dig till att gå till någon som har kunskap inom mammamageträning (ex personlig tränare eller barnmorska med mammamage-utbildning) för att få en koll på att du har rätt aktivering i core. För att vara på säkra sidan.

Min tumregel brukar alltid vara att sålänge det känns okej så brukar det inte vara någon fara, men det är också extremt viktigt att vara ärlig mot sig själv och inte mörka eventuella känningar. Skulle du fortsätta springa trots känningar är risken mycket stor att det förvärras och därmed också ännu svårare att återfå kontroll.