Just nu råder det riktig kyla i större delarna av Sverige med väldigt många minusgrader. Detta leder till att jag ofta får frågan vart gränsen går för hur kallt det kan vara för att springa ute. I detta inlägg tänkte jag dela med mig av några riktlinjer.

  • Om det är kallare än -10 grader bör du inte köra tuffare intervaller (om du inte använder andningsmask). Det kan vara farligt och påverka luftrören negativt, däremot kan du springa lättare pass som inte är så ansträngande ute.
  • Om det är kallare än -15 grader ska du helst inte springa ute över huvudtaget om du inte äger en andningsmask. Med andningsmask kan du springa (utföra idrott) utomhus utan problem upp till -25 grader. Det funkar till och med att köra intervaller. Så bor du i de kallare delarna av Sverige där det ofta är många minusgrader är detta väl investerat.
  • Klä dig gärna med mössa och halsduk, 70% av all värme passerar ut genom huvudet. Klä dig också med lager på lager istället för ett tjockt plagg. Plaggen du använder ska också andas så att fukten transporteras bort och du inte blir kall. Undvik bomull och satsa på funktionsmaterial.
  • Glöm heller inte att vara varm om fötterna, investera i ett par bra strumpor som är varma. Att frysa om fötterna är aldrig kul!