Något som jag har märkt under mina år som löpcoach är att vi löpare ofta glömmer bort att träna styrka, framförallt fotstyrka. Många som kommer till mig som är skadebenägna eller har problem brukar också ofta ha svaga fötter/fotvrister. Starka fötter och fotvrister ger inte bara ett bättre och snabbare löpsteg, det ger också en förebyggande effekt mot plågsamma skador (t.ex. hälsporre och benhinneinflammation). Därför bjuder jag i detta inlägg på några lätta stärkande övningar för både fotvrister och fötter som du kan göra när som helst vart du än befinner dig.

Ett tips är att variera underlag till dessa övningar och inte bara köra på ett platt golv inomhus, ta ut övningarna och gör dem i t.ex. gräs eller sand för extra belastning och träning för fötterna.

LYCKA TILL!

1. Handduksrullning. Ta av dig strumpor och skor, gärna barfota och lägg en handduk/tygstycke på golvet. Rulla sedan ihop handduken/tygstycket med hjälp av tårna in under foten.

2. Zick-Zack gång. Ta av dig strumpor och skor, gärna barfota och gå sedan upp på tå. Förflytta sedan hälarna åt vänster. Gå ned med hälarna i marken och förflytta tårna åt vänster så att det blir ett zickzackmönster. Byt sedan håll. Tänk på att arbeta med fotvristerna och inte höfterna, sträck ordentligt på fotvristerna.

3. Tågång. Ta av dig strumpor och skor, gärna barfota och promenera fram och tillbaka på tå. Tänk på att sträcka ordentligt på fotvristerna och gå med raka ben.

4. Hälgång. Ta av dig strumpor och skor, gärna barfota och promenera fram och tillbaka på tå. Tänk på att flexa med foten och gå med raka ben. Denna övning är speciellt bra för dig som ofta får problem med benhinnor. Dock ska den göras i förebyggande syfte och inte under pågående inflammation.