dec26

 

Ofta stöter jag på personer som påstår att de inte kan springa eller inte är av någon löpartyp när de får höra vad jag arbetar med och brinner för. Eller så finns det de personer som egentligen vill springa men hittar ursäkter till varför de inte kan springa ändå. Jag köper inte riktigt det där och här tänkte jag dela med mig av mina svar på ursäkter jag får höra. Kanske hjälper det dig att besegra någon av dina ursäkter? 

Jag är ingen löpartyp. Löpning är något som alla kan utföra. Alla kan springa. Däremot kanske inte alla springer lika graciöst som elitidrottarna, men det behövs inte. Din kropp kommer att tacka dig ändå och bli överlycklig av att du försöker då det främjar din hälsa såå mycket med snabba resultat. Jag slår vad om att du sprungit omkring som barn och även om du blivit lite längre och lagt på dig betydligt fler kilon så har inte kroppen glömt bort hur man gör för att springa. Den motoriska löprörelsen sitter i ryggmärgen helt enkelt. Det kan du inte förneka! Så sethär med att ”jag kan inte springa” är inte ett hållbart argument.

Jag har inte tid. Löpning är en utav världens mest tidseffektiva och resultatgivande motionsform. Du har ingen transporttid till något gym, utrustningen tar mindre än 5 minuter att ta på dig till att du står ute på gatan redo att ge dig iväg. Du är inte heller beroende av andra som i en lagsport. Och ska vi vara helt ärliga, vem hittar inte 10-20 min åt sig själv minst 2 gånger i veckan? Allt handlar om att prioritera. Kanske kan du lägga lite mindre tid åt att titta på TV på kvällen eller liknande?

Löpning är tråkigt. Ja, det är såklart att det är, OM du springer samma runda, i samma tempo och med ljudet av dina egna flämtade andetag med känslan av att dö, VARJE gång du är ute. Som tur är behövs det inte så mycket för att ge löpningen ett lyft. Växla mellan olika sorters intervaller, korta och snabba, backe eller terräng, långsamma och långa rundor eller varför inte lägga in små utmaningar med styrkeövningar mitt i rundan. Det är bara fantasin som sätter stopp!

Jag har för dåligt flås. Ja, det är ganska logiskt att du har om du inte tränar någon kondition. Man blir bra på det man tränar på, men för att bli bra måste man börja någonstans och inte ha för höga krav på sig själv. Våga sänk tempot för att komma över spärren “jag klarar ju inte ens att springa 500 meter”. Jag lovar, du klarar mer än vad du tror att du klarar av!